Lenovo Thinkvision P32u-10: Gör det mesta rätt

Lenovos bidrag till testet är en skärm som kombinerar goda egenskaper för seriöst jobb med ett bra pris. Den har de flesta egenskaper vi förväntar oss av en kvalitetsskärm. Den har äkta 10-bitarspanel och bra färgomfång, och full rörlighet med ungefär en decimeters höj-och sänkbarhet, vridning i sidled och pivot-funktion med tillfredställande mekanik.

Höjer vi upp skärmen i topp krävs det lite extra kraft för att snäppa den ur det läget och få ner den, den verkar fastna där. Det är annars enda klagomålet vi har på en till det yttre väl upphängd och välbyggd skärm. Den är lätt att montera, med en vingmutter som sätter ihop den rätt så breda och massiva foten, och sedan enkel påhakning av skärmen.

P32u-10 har tunna skärmkanter på tre sidor och en tjockare list undertill. Det är bra av en orsak, det gör knapparna för menynavigering lättare att hitta, och de sitter tydligt placerade på framsidan nere i hörnet. Tyvärr är det fyra knappar på rad istället för ett styrkort, vilket alltid gör navigeringen lite frustrerande, men Lenovo gör ett rätt så bra jobb med menyerna trots det.

Lenovo ThinkVision P32u-10

Koppla vidare till fler skärmar

Framför allt kan du skippa dem för det mesta och använda programmet Thinkcolor istället på din dator. Det medföljer på en cd, eller kan laddas hem från Lenovos webb (även om det är onödigt svårt att hitta på Lenovos supportsidor). Där finns de flesta skärminställningar, samt smart skrivbordsindelningsverktyg för att arrangera fönster.

Baksidan av skärmen är ganska kantig och osnygg, men praktiskt designad. Portarna lite extra lätta att identifiera med tydlig markering. Du får displayport och dubbla hdmi, samt två thunderbolt 3-portar, en för signal in och en för signal ut. Det innebär att du kan koppla dig vidare till en ytterligare displayport-skärm.

Du får en usb-hubb med separat usb-ingång och fyra portar placerade på sidan tillsammans med ett hörlursuttag. Men inte längst ut vid skärmkanten vilket hade varit bäst, utan en decimeter in, på den fyrkantiga elektronikdelen.

Utmärkt bild trots måttlig ljusstyrka

Skärmen har inte extra ljusstyrka, utan uppges klara 300 cd/m2 med normal ips-kontrast på 1000:1. Den har stöd för dynamisk dimning, men ingen lokal dimning, så det går att få viss extra svärta i en del lägen, men för det mesta inte. Den har inte heller stöd för specifik hdr-video trots 10 bitars färghantering.

Lenovo ThinkVision P32u-10

Det den däremot har är riktigt fin färghantering. Förinställda profiler finns för olika färgstandarder, från srgb till Adobe RGB, dci-p3 och Rec.2020. Den sista är en extra stor färgrymd som panelen inte riktigt kommer upp i, men den gör ett gott försök att matcha den. Den ligger nära både dci-p3 och Adobe RGB, som är bra i olika färgområden.

Du kan också välja profil efter olika typer av kreativt jobb, som bildskapande, bildvisning, videoredigering och blåljusfilter. Sedan har du givetvis tillgång till komplett manuell inställning. Det är extra smidigt med Thinkcolor-programmet, där du kan få skärmen att automatiskt växla färgprofil beroende på vilka program du kör.

Bra valOmdöme

Lite begränsad ljusstyrka och dynamik till trots är bildkvalteten i Thinkvision P32u-10 av hög klass, speciellt i färgrymd och färgkorrekthet. God ergonomi och användarvänliga inställningar är också ett plus.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Thinkvision P32u-10
Testad: December 2019
Tillverkare: Lenovo
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 300 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 6 ms
Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.2, thunderbolt 3
Övrigt: Hörlur, thunderbolt 3 ut, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 72,6 x 35 x 50,1-60,8 cm
Vikt inkl fot: 10 kg
Effektförbrukning: 70 W
Rek. Pris: 11 890 kr
Aktuellt pris: 12 011 kr hos CDON

plus

Hög klass på färger.
God rörlighet.
Användarvänliga menyer och styrprogram.
Thunderbolt 3-vidarekoppling.

minus

Lite begränsad ljusstyrka.
Kantig design.

Betyg: 4 av 5