Philips 328E1CA: Överraskande mycket för pengarna

De flesta skärmar vi testar här är påkostade skärmar tänkta för proffs och halvproffs i olika branscher, men två skärmar har mer skonsamt pris och är mer inriktade på hemanvändning. De har bägge också böjd skärmyta. Den första är 328E1CA från Philips.

Det som skiljer dessa skärmar från de dyrare är bland annat sådant som montering. Philips 328E1CA kommer med en liten fot utan höjdjustering, vridning i sidled eller möjlighet att ställa skärmen på högkant. Det vore i och för sig lite udda med dess välvda skärm med 1500 millimeters radie.

Det innebär att om du sitter en och en halv meter från skärmen har du rak betraktningsvinkel mot alla delar av ytan. Det ger en skön känsla för film och spel, men är en vane- och smaksak för vanligt skrivbordsjobb.

Philips 328E1CA

Stadig men stel konstruktion

Skärmen har minimala skärmkanter på tre sidor och en tjock list nedtill. Baktill är konstruktionen bastant, med centimetertjock plastkant och sedan ett välvt bakstycke med ventilationsgaller upptill och nedtill. Foten är en tunn historia, en smal arm som håller uppe skärmen och en liten ram som den vilar på. Den hade gott kunnat vara lite bredare, nu blir skärmen lätt att tippa åt ena eller andra sidan.

Det här är en billigare skärm och det märks på ett antal punkter. Den enda rörligheten i foten och upphängningen är en lätt tilt bakåt. Anslutningsmässigt får vi tre bildingångar, två hdmi och en displayport i standardformat. Någon usb-c-port eller usb-hubb får vi inte.

I gengäld får du analog ljudingång och inbyggda högtalare (som givetvis också funkar med digitalt ljud), något som även få av de dyrare skärmarna har. Tyvärr låter de allt annat än bra. Det är platt, burkigt ljud utan detaljer i diskanten och märkliga frekvenstapp i basen. Det duger för ett och annat videosamtal, men vi rekommenderar separata högtalare. Det är inte samma tillverkare för Philips skärmar som tv-apparater, och det märks tyvärr på ljudet.

Bättre bild än väntat

Med tanke på prislappen övertygar bildkvaliteten. Vi får jämn ljusfördelning även om ljusstyrkan inte är i topp, och extra bra kontrast tack vare att det är en va-skärmpanel istället för en ips. Va-skärmar har dock inte lika bra betraktningsvinklar. Det kan innebära vissa missfärgningar om du inte sitter rakt framför skärmen.

Philips 328E1CA

Skärmen ger oss 8 bitars färghantering, men trots det riktigt snygga, jämna toningar. Gamma – fördelningen mellan ljusa och mörka toner – är ställd överdrivet högt som standard, så det justerar vi snabbt manuellt. Färgomfånget är överraskande bra för prisklassen, en bra bit över srgb-klass, men kommer inte rikligt upp i färgomfånget hos dci-p3 eller Adobe RGB.

I menyerna hittar vi en handfull förinställda profiler inklusive ett srgb-läge och ett blåljusfilter. Du får stegvis kontroll av färgtemperatur, manuell färgkontroll och de vanliga kontrollerna för ljusstyrka, kontrast, bildingångar med mera, men inte så värst detaljerat. Skärmen har ganska korta svarstider och i en specialmeny hittar vi en handfull spellägen att växla mellan, fps, facing, rts och två som bara heter "gaming1 och "gaming2". Vi gissar först att dessa går att justera manuellt, men hur och var det görs lyckas vi inte klura ut.

Det kan i och för sig bero på att menynavigeringen är bökig och frustrerande, med fyra knappar på skärmens undersida. Vill du slippa det finns det ett kontrollprogram du kan ladda hem kallat Smartcontrol. Det ger grundläggande kontroll över de enklaste inställningarna.

Bra valOmdöme

Du behöver inte betala femsiffrigt för kvalitet. Det visar Philips med en prispressad skärm som fortfarande levererar fint färgomfång och utmärkt kontrast, trots lite begränsande 8-bitarspanel. Vi får kompromissa med flexibiliteten, men annars är den ett riktigt klipp. Men undvik högtalarna.

Specifikationer

Produktnamn: Philips 328E1CA
Testad: December 2019
Tillverkare: Philips
Storlek: 32 tum, böjd 1500R
Rörlighet: Tilt
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Va
Ljusstyrka: 250 cd/m2
Kontrast: 2 500:1
Färgdjup: 8 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.2
Övrigt: Audio in, hörlur
Storlek: 70,9 x 23,6 x 52,3 cm
Vikt inkl fot: 7,7 kg
Effektförbrukning: 50 W
Rek. Pris: 4 990 kr
Aktuellt pris: 4 328 på Cdon.se

plus

Överraskande bra färger.
Hög kontrast.
Lågt pris.
Behändigt styrprogram.

minus

Endast tilt i skärmen.
Bökig skärmmeny, använd programmet.
Snävare betraktningsvinklar.

Betyg: 4 av 5