Samsung UR59C: Snygg på skrivbordet, men saknar finess

Vi avslutar med ytterligare en böjd skärm med lite enklare egenskaper och pressat pris. Samsungs skärm UR59C är en elegant designad enhet som gör sig bra på ett skrivbord även med baksidan riktad ut i rummet. Den kan också vara listad i butiker som U32R590 eller med fulla modellnumret LU32R590CWUXEN.

Den har en läckert jämn, välvd baksida i vad vi vid första anblicken misstar för ett textil, men känner man efter så är det solid plast. Den har en bred fot bestående av v-formade metallpinnar som gör den stadig på bordet utan att kännas skrymmande. Här måste vi ta till skruvmejsel både för en skruv i botten på foten och ett par skruvar där skärmen ansluter. Det är dock inget större problem då skärmen är trevligt lätt.

Kanterna runtom är smala och rundade så att den litegrann påminner om en oled-tv. Framtill har skärmpanelen drygt centimeterbred kant upptill och på sidorna, och en lite tjockare list nedtill, med en Samsung-logga och en liten statusdiod. Precis som i Philips-skärmen är rörligheten här begränsad till tilt bakåt.

Samsung UR59C

Få anslutningar och enklare bildkvalitet

Här får vi ännu färre bildingångar än i Philips skärm, bara en hdmi och en displayport, och inga inbyggda högtalare. Hörlursuttag har den dock, men det sitter som resten av kontakterna väl dold bakom en panel på baksidan. Bildkvaliteten är lite beskedligare, men fortfarande riktigt anständig. Vi får inte så hög ljusstyrka som i några av de dyrare skärmarna, och inget hdr-stöd trots 10 bitars skärmpanel, men fina färgnyanser.

Framför allt har skärmen bra kontrast med skarp svärta tack vare att den liksom Philips skärm är byggd på va-teknik. Den klarar av några procent över srgb-standarden i färgomfång, och med 10 bitars panel är färgnyansering och toningar är ibland riktigt snygga. Gröna färger och gråskalor tonar dock inte helt jämnt.

På en mörk skärm kan vi också se en del ojämnt ljusläckage utmed kanterna. Det är också påtagligt tapp i ljusstyrka de sista centimetrarna ut mot kortsidorna. Spelar du kan du, om du ställer in skärmen rätt, glädjas av relativt korta svarstider, och den böjda designen ger en skön närvarokänsla i spel.

Lättnavigerat bland få alternativ

Knapp för inställningsmenyer sitter på baksidan i form av ett styrkors. Det öppnar snabbmeny för bildkälla eller bild-vid-bild (bild-i-bild stödjer skärmen inte) eller fulla inställningsmenyn. Menyn går att få på svenska vilket är lite ovanligt, och är relativt lättnavigerad.

Samsung UR59C

En orsak till det är att skärmen inte har så många extra funktioner, profiler och detaljinställningar att hålla reda på. Du får fyra förinställningar: Standard, Bio, Favorit och Dynamisk kontrast. Det är lite osäkert vad de gör, och vi föredrar standardprofilen till i princip allt. De två sista låser en del parametrar som skärpeinställning och kontrast.

Det finns också ett spelläge som nås separat. Förutom optimering för svarstider ger det överdriven artificiell skärpa och ljusa färgtoner. För spel rekommenderar vi istället att du skippar det, ställer in svarstider till snabbaste läget manuellt och justerar bild från standardläget efter eget tycke och smak.

Omdöme

Samsung UR59C är snyggaste skärmen att ställa på skrivbordet och levererar godkänd vardagskvalitet utan att kosta skjortan. Den saknar dock finessen för proffs och kreativa hobbyister.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung UR59C
Testad: December 2019
Tillverkare: Samsung
Storlek: 32 tum, böjd 1500R
Rörlighet: Tilt
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Va
Ljusstyrka: 250 cd/m2
Kontrast: 2 500:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Bildingångar: Hdmi 2.0, displayport 1.2
Övrigt: Hörlur
Storlek: 71,3 x 23,8 x 51,5 cm
Vikt inkl fot: 5,5 kg
Effektförbrukning: 59 W
Rek. Pris: 5 195 kr
Aktuellt pris: 4 312 kr på Cdon.se

plus

Elegant skärm.
Skarp kontrast.
Lätt att göra inställningar.

minus

Mindre färgomfång och bitvis ojämnt ljus.
Få bildingångar.
Få inställningsalternativ.

Betyg: 4 av 5