Kommer ni ihåg Powertoys till Windows 95? Små, roliga program från Microsoft som lät ”power users” leka med Windows och göra förändringar som utnyttjade odokumenterade funktioner i operativsystemet.

Nu är de tillbaka! I skrivande stund är det i en testversion som innehåller två nya program, Fancyzones och Shortcut guide.

Fancyzones är en fönsterhanterare som gör att du kan ställa in detaljerade fönsterlayouter och enkelt flytta fönster till dessa layouter, samtidigt som du har valet att återställa layouten om något av fönstren flyttas.

Fancyzones låter användaren definiera en uppsättning fönsterplatser på skrivbordet. När ett fönster dras in i en zon ändras storlek och position för att fylla den zonen – ett bekvämt sätt att få önskad fönsterstorlek. Observera dock att Fancyzones fungerar dåligt med flera skärmar.

Shortcut guide öppnar en genvägsguide om Windows-tangenten hålls ned längre än en sekund. Alla tillgängliga genvägar för det aktuella skrivbordsläget visas över hela skärmen. Informationen ska försvinna igen när Windowstangenten släpps, vilket det verkar vara lite si och så med. Men ytterligare ett tryck gör susen.

Ytterligare powertoys är under utveckling och kommer så småningom.

Powertoys

1. Öppna

Surfa till www.github.comhämta installationsprogrammet och kör det. Efter installation får du en ny ikon i meddelandefältet. Klicka på den för att öppna inställningarna, där du kan välja vilka Powertoys du vill använda. Till vänster finns inställningar för varje leksak.


Powertoys

2. Zoner

Klicka på inställningarna för FancyZones. Här hittar du många olika val för hur zonerna ska fungera. Innan du vant dig kan du lämna dem som de är och testa dem senare. Klicka i stället på Edit Zones.


Powertoys

3. Layout

Nu kan du välja önskad layout för dina zoner. Klicka sedan på Apply. Du kan också använda dig av fliken Custom för att skapa helt egna zoner precis som du vill ha dem.


Powertoys

4. Genvägar

Shortcut Guide är bara en enkel guide till alla befintliga tangentbordsgenvägar i Windows. Håll ned Windows-tangenten i några sekunder för att visa dem. Tryck en gång till för att ta bort guiden.