Många tycker om att använda mörka teman i Windows, där det mesta går åt det svarta hållet, med ljus text i fönsterramar och liknande. Om du är den typen gillar du säkert redan webbläsaren Google Chromes mörka läge, som till skillnad från många andra appar och program aktiveras automatiskt när du slår på mörkt läge i Windows.

I detta läge slår även alla webbsidor om till att vara mörka, under förutsättning att de stöder det. Det är det inte många som gör – de flesta webbplatser har inte automatiskt mörkt läge, eller något mörkt läge över huvud taget.

I stället för att vänta på att miljoner webbplatser hoppar på det mörka tåget har Chrome infört det nya alternativet "Force Dark Mode for Web Contents" för att göra alla de ljusa webbplatserna mörka.

Detta är en brutal lösning och det kommer inte att vara lika vackert som att vänta på att webbplatserna ska möjliggöra sina egna glänsande nya mörka teman. Men det kommer att göra webben mörk överallt.
Om du aktiverar det här alternativet aktiveras inte mörkt läge i Chrome – för det måste du som sagt välja Windows mörkerläge.

I Windows 10, gå till Inställningar, välj Anpassning, sedan Färger och sist Mörkt under Välj färg.

Mörkt läge

1. Flagga

Den här funktionen är på experimentstadiet och finns för närvarande bara som en så kallad dold flagga i Chrome. Kanske blir den så småningom en fast funktion. Skriv chrome://flags i adressfältet och tryck Enter.


Mörkt läge

2. Sök

Skriv dark mode i sökfältet och tryck Enter. Detta visar en lista på alla experimentfunktioner som innehåller sökorden. Den översta är uppenbarligen den vi vill ha.


Mörkt läge

3. Aktivera

Klicka på Default i högra kanten för att fälla ut en meny och välj sedan Enabled för att aktivera det mörka läget.


Mörkt läge

4. Starta om

Klicka på Relaunch för att starta om webbläsaren. Nu kan du surfa runt, till exempel till pcforalla.idg.se och kolla in hur sidorna tar sig ut i svart. Du kan inaktivera på samma sätt om du inte trivs.