De mejlappar som är inbyggda i våra mobiler brukar inte imponera. Visst gör de sitt jobb, men de bjuder sällan på några smarta funktioner.

Lyckligtvis är du inte tvungen att använda den inbyggda appen. Du kan ladda ned en app från någon annan tillverkare, och en av de bästa heter Spark. Den har länge varit en av de populäraste mejlapparna för Iphone, och förra året kom den även för Android. Nyligen lanserades en ny och uppfräschad version.

All mejl

Spark fungerar för alla stora mejltjänster, exempelvis Gmail, Outlook och Yahoo. Du kan även läsa mejl från fristående företag så länge de hanterar tekniken imap. Appen kan dessutom hantera flera mejlkonton, så du kan läsa all mejl på samma ställe.

Spark utlovar ”Inbox Zero”, alltså en inkorg som faktiskt kan bli tom, man tar bland annat artificiell intelligens till hjälp. Den kategoriserar din mejl automatiskt och sorterar dem under underkategorier som exempelvis nyhetsbrev och uppdateringar.

Får du ett mejl som du inte har tid att läsa direkt kan du välja Snooze, vilket betyder att du skjuter upp det till senare. På samma sätt kan du schemalägga mejl som ska skickas. Du kan exempelvis skjuta upp det så att mottagaren får det under arbetstid.

Det går också att ställa in så att du får påminnelser om ett viktigt mejl vid en bestämd tid.
Använder du redan idag Gmail- eller Outlook-appen är det här inga nyheter – motsvarande funktioner finns redan här. Men med Spark får du dem alltså även för annan mejl.

Spark har dessutom en mer unik funktion som heter Spark for Teams. Ni som jobbar med gemensamma projekt kan alltså skriva mejl tillsammans.


Så funkar appen

Spark

1. Meny

Ta fram Sparks meny.

2. Visa

Visa en sorterad inkorg, hela inkorgen, uppskjutna mejl eller sådana som är arkiverad. Du kan också se mejl som är extra viktiga (pin), skickade, i utkast-läge eller raderade.

3. Konto

Om du har fler konton väljer du här vilka du ska visa.

4. Inställningar

Ändra inställningar för Spark.

5. Sök

Extra viktiga mejl kan pin-markeras och ikonen till höger låter dig söka efter mejl.

6. Smart inkorg

I din smarta inkorg sorteras mejlen utifrån kategorier.

7. Svep

Svep till höger för att markera mejlet som läst eller arkivera det. Vänstersvep pin-markerar eller tar bort. ”Längden” på ditt svep avgör vilket alternativ du väljer.

8. Nytt

Skapa ett nytt mejl med den blå ikonen och ange sedan rubrik och text som vanligt.

9. Skicka

Välj avsändaradress och mottagare. Pilen till höger skickar iväg mejlet.

10. Bilagor

Lägg till bilagor och ändra utseende på texten.

11. Extra

Lägg till en påminnelse, schemalägg mejlen eller bjud in ditt team att redigera mejlet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning