Det första jag ser är disketterna. En stor plastlåda står uppställd vid dörren och ovanför den hänger en hotfull varningsskylt.

Året är 2001 och jag gör reportage på säkerhetsföretaget Symantecs viruslabb i Kalifornien. Disketterna kommer från användare som har blivit angripna av virus – och skickat in dem för analys. Men disketterna är inte det värsta utan något ännu farligare väntar runt hörnet förklarar en av cheferna jag intervjuar: ”Bredband är ett hot som vi inte sett förut”.

Ja, åren runt millennieskiftet var de gigantiska virusangreppens tid. Melissa, Loveletter och Sobig satte världen i skräck – och förklaringen var enkel. Vi började koppla upp våra datorer på internet, men vi gjorde det med Windows-versioner som skapats med tanke på disketter och cd-skivor. Virusmakarna var snabba att utnyttja de många säkerhetsbristerna, och virusepidemierna var ett faktum.

Det dröjde tio år innan Windows blev tillräckligt säkert – och numera är stora virusangrepp lyckligtvis ganska ovanliga.

När man ser tillbaka känns det obegripligt att Microsoft inte såg vad som höll på att hända och långt tidigare lanserade säkrare Windows-versioner.

Problemet är att vi ser samma ansvarslöshet just nu, men idag handlar det inte om datorer utan om smarta prylar. Den hetaste förkortningen i teknikvärlden är iot (internet of things), det vill säga prylar som kopplas upp på internet. Lampor, tv-apparater, högtalare, kylskåp, lås, larm, kaffebryggare… Allt ska vara uppkopplat.

Men det som är uppkopplat är också sårbart. Det här insåg Symantec-chefen när han pratade om hotet från bredband 2001 och det borde varje pryltillverkare inse idag. Det värsta är att teknikvärlden inte verkar ha lärt sig något av historien. Många av dagens uppkopplade prylar har usel säkerhet. De bygger på gamla tekniska lösningar och eftersom de inte går att uppdatera kan en säkerhetslucka som uppstår inte täppas till.

Med tanke på att många smarta prylar har mikrofoner och kameror är det skrämmande att de står vidöppna för angrepp. Ja, säkerhetsföretaget F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen gick så långt att han vid en konferens i Helsingfors nyligen jämförde dagens iot-prylar med gårdagens asbest.

Som konsument är det svårt att avgöra vilka produkter som är säkra, och nu hoppas jag att Cybersäkerhetsmärket ska bli en framgång. Det är Transport- och kommunikationsverket i Finland som har tagit fram den här märkningen som ska garantera att en pryl inte går att hacka och inte läcker information till obehöriga.

Cybersäkerhet
Läs mer om Cybersäkerhetsmärket på Transport- och kommunikationsverkets sajt (tietoturvamerkki.fi/sv/)

Finland är det första landet i Europa med den här sortens märkning och det kan vara rätt väg att gå. Visst kan man önska att det hade handlat om en gemensam EU-märkning och visst finns det en risk att ingen tillverkare bryr sig om finländarnas märkning.

Men initiativet är välkommet, och jag önskar att fler länder såg risken i osäkra uppkopplade prylar. För it-säkerhet är vår gemensamma angelägenhet – nu precis som för 20 år sedan.