FRÅGA. Jag är en 83-årig pensionär som har ”worldwide-kontakter”. Frågan är: Ska jag köpa en surfplatta eller en bärbar dator?
Lars

SVAR. Om man ska välja en surfplatta eller bärbar är precis som alla andra val mest en fråga om tycke och smak – och olika användare har olika uppfattning om vad som egentligen är bäst.
Det finns några tydliga fördelar med båda valen (se nedan).

Det bör dock påpekas att skillnaden mellan surfplattor och datorer blir allt mindre. Det finns bärbara datorer som har pekskärm och ett tangentbord som man kan vrida runt 360 grader, vilket gör att de kan "förvandlas" till en surfplatta. Det finns också bra fysiska tangentbord till surfplattor som gör att du kan använda dem på samma sätt som en bärbar dator.

Det finns också datorer med ovanligt små skärmar och surfplattor med ovanligt stora, så även här minskar skillnaden.

Surface
Microsoft Surface är ett exempel på den nya generation prylar som både funkar som dator och som surfplatta.

De senaste åren har vi också sett allt fler surfplattor som kör Windows (exempelvis Microsoft Surface). Väljer du en sådan blir skillnaden mellan dator och surfplatta ännu mindre.

Personligen tycker jag att surfplattan är ett komplement till datorn, snarare än en ersättare. Själv har jag en rejäl dator hemma där jag kan spara alla mina bilder (och andra dokument). Den är kopplad till skrivaren och det är den jag använder för att föra över bilder om jag använder min systemkamera.
Surfplattan är däremot mitt resesällskap. Det är den jag har i väskan och använder på bussen, flyget eller om jag sitter på ett kafé. Men allt är som sagt en smaksak.


Därför ska du välja bärbar dator...

+ De har större skärm. Medan surfplattor brukar vara runt 10 tum ligger bärbara datorer på mellan 14 och 16 tum.
+ Bärbara datorer har ett fysiskt tangentbord, vilket gör själva skrivandet lättare än när man petar på skärmen.
+ Bärbara datorer brukar köra Windows (eller Mac OS), vilket gör att du använder samma program som du är van vid. I en surfplatta är du hänvisad till mindre avancerade appar.
+ En dator kan kopplas ihop med traditionella skrivare, digitalkameror, usb-minnen externa hårddiskar och andra tillbehör med hjälp av sladd.
+ En dator brukar ha en större hårddisk, vilket gör att du kan lagra exempelvis hela din foto-, film- och musiksamling.
+ Du kan välja en bärbar dator med dvd-läsare (eller koppla in en extern), vilket är en fördel om du vill spela gamla dvd- eller cd-skivor.
+ Datorn är gjord för att fungera utan internet, medan hela tanken bakom surfplattan är att den alltid ska vara uppkopplad.

... och därför är surfplattan bäst

+ Surfplattan är lättare och smidigare än en bärbar dator.
+ Du kan få en surfplatta till ett lägre pris. De billigaste kostar under tusenlappen.
+ Batteritiden är som regel mycket bättre i en surfplatta.
+ Du har traditionellt mindre problem med virus i en surfplatta (Android/Ipad) än i en dator (Windows).
+ Många tycker att en surfplatta är lättare att använda.
+ Surfplattan har som regel gps, vilket gör att du kan använda den för att navigera när du är på resande fot.