FRÅGA. När jag sparar ned bilder och foton från tidningar som Expressen får filerna en ikon som ser ut som blommor i mappen Bilder. Dessutom går de inte att öppna. Kan man ändra detta på något vis?
Christer

SVAR. När man laddar hem bilder från webbläsaren Google Chrome blir de många gånger i ett bildformat som kallas för webp. Det är mer kompakt än exempelvis jpeg (jpg), som är det standardformat för foton som exempelvis våra kameror/mobiler använder.

Nackdelen med webp-formatet är att det är ganska få bildprogram som kan öppna dem. Du kan exempelvis inte använda Xnview, som annars brukar klara det flesta bildformat.

Det finns dock lyckligtvis ett populärt program som klarar av webp-bilder, och det är lite oväntat Windows inbyggda ritverktyg Paint.

Webp

Det du bör kunna göra är alltså att högerklicka på bilden du har laddat hem och välja Öppna med, Välj en annan app. Leta upp Paint i listan, markera den och välj Använd alltid denna app för att öppna .webp-filer.

Nu ska det bara vara att dubbelklicka på filen för att öppna den – och du bör få miniatyrer som visar dina foton.

Skulle du fortfarande inte se några miniatyrer kan förklaringen ligga i en felaktig inställning i Utforskaren i Windows. Så här ändrar du den:
1. Öppna Utforskaren och välj fliken Visa.
2. Klicka på Alternativ till höger och välj fliken Visning.
3. Bläddra dig ned till alternativet Visa alltid ikoner, aldrig miniatyrer. Det här alternativet ska inte vara aktiverat.