FRÅGA. Jag hörde att Google har infört någon smart funktion där man kan få höra hur ett utländskt ord uttalas. Jag har letat, men inte hittat denna sajt/app. Har ni något tips?
Ulla

SVAR. Ja, Google håller på och testar en ny teknik som hjälper oss att uttala ord på ett korrekt sätt. Man har dock inte släppt någon sajt eller app, utan den är integrerad i Googles sökmotor.

Det enklaste sättet att komma åt den är att skriva ordet pronounce före det ord du vill söka efter. Skriver du pronounce tomato ser du en liten ruta där ser hur ordet uttalas med en slags fonetisk stil. Du kan också klicka på högtalarikonen för att få höra ordet uppläst – och se läpprörelserna. Går det för snabbt kan du välja långsammare.

Uttal

I skrivande stund finns tjänsten för engelska och spanska. Med reglaget till höger kan du välja mellan brittiskt och amerikanskt uttal på engelska och mellan europeiskt och latinamerikanskt för spanska.

Observera att alla ord ännu inte finns med, så om det inte fungerar på ett ord du söker efter ska du inte bli förvånad.

Det finns även andra vägar att få hjälp med uttal. Översättningstjänster som Google Översätt har numera röststöd vilket gör att du kan få ord eller fraser upplästa av en digital röst.

Föredrar du att lyssna på en mänsklig röst kan du använda de båda tjänsterna Forvo och How to pronounce för att få hjälp. Skriv bara in ett ord så får du höra hur det låter när en person säger det på sitt modersmål. Inspelningarna är gjorda av hjälpsamma privatpersoner, och det finns ofta flera olika inspelningar – med olika dialekter/varianter. De inläsningar som fått bäst betyg av användarna hamnar högst upp.