Den som är på resande fot kan ha behov av att koppla upp sig mot datorn på kontoret eller i hemmet. Oavsett om det handlar om att hämta några filer eller att styra en annan dator på distans, för att till exempel felsöka, är VNC (Virtual Network Computing) ett bra kommunikationsverktyg.

Fjärruppkoppling med hjälp av VNC kräver att ett serverprogram installeras i den dator som ska styras från distans. Den anslutande maskinen måste dessutom utrustas med en så kallad viewer.

Väldigt kompatibelt

Fördelen med det populära VNC är att datorerna som ska kommunicera med varandra inte behöver vara av samma typ eller ens ha samma operativsystem. Det finns server- och klientmoduler för exempelvis Windows, Linux och Solaris. För Mac OS X finns en betaversion.

Windowsklienten är bara 150 kilobyte stor, vilket gör den lätt att ta med och köra på alla datorer oavsett ålder. Dessvärre reagerar vissa antispionprogram felaktigt på VNC.

Real VNC har olika versioner av detta nyttiga program. Real VNC Free Edition får användas fritt. Den som vill höja säkerhet och sekretess med exempelvis stark kryptering och authenticering av anslutning måste köpa upp sig till VNC Personal Edition eller VNC Enterprise Edition.

Real VNC Free Edition 4.1.1
Hämtas på: www.realvnc.com/products/free/4.1/download.html

Nästan lika bra

Tight VNC är ett avskalat fjärrstyrningsprogram som bygger på VNC-teknik. Med dess hjälp går det att tillskansa sig full kontroll över en dator, inklusive tangentbord och mus, från distans.

Plus för ett stabilt program som komprimerar trafiken effektivt för att det även ska gå att fjärrstyra via uppringda förbindelser. Tight VNC är kompatibelt med andra VNC-verktyg som också bygger på öppen kod och som använder rfb-protokollet.

Hamachi gör det möjligt att via Internet länka ihop två datorer på samma sätt som om de vore sammankopplade med en nätverkssladd. Fildelning och direktkommunikation underlättas. Detta peer-to-peer-program fungerar även för fjärrstyrning.

Steg-för-steg-instruktioner gör Hamachi mycket lätt att ställa in och att använda. Kryptering säkrar förbindelsen från avlyssning. Dessa plus får oss att stå ut med ett ostandardiserat protokoll.

Idag finns Hamachi för Windows 2000/XP och Linux. Arbete pågår på en Mac OS X-version. Tack till Simon Jacobson för att programmet finns översatt till svenska.

Tight VNC 1.2.9
Hämtas på: www.tightvnc.com/download.html

Hamachi 0.9.9.9
Hämtas på: www.hamachi.cc/download

Läs mer om bra gratisprogram i ytterligare 39 kategorier här