Att byta upp sig till en ny dator behöver inte betyda en total och tidsödande ominstallation av Windows. Det går att flytta med sig samtliga program och andra typer av filer, även sådana som är gömda av operativsystemet.

HD Clone Free Edition hjälper dig att migrera allt material, såväl program som egna filer, från en liten hårddisk till en nyinstallerad, större disk. Programmet kan också användas för säkerhetskopiering.

Det 3,3 megabyte stora HD Clone skapar en bootbar diskett eller cd-skiva. Sätt den i datorn för att starta kopiering - som sker med en hastighet på upp till 300 megabyte per minut. För att datorn ska starta från cd-enheten kan en justering av bios-inställningarna vara nödvändig.

HD Clone fungerar på ide-, ata- och sata-anslutna hårddiskar. Programmet körs under ett eget operativsystem, µnos. Det kan därför bli problem med usb-anslutna tillbehör, i alla fall om de inte installeras innan detta kopieringsverktyg startas.

Utöver gratisversionen erbjuder Miray Software olika betalvarianter av HD Clone. Den som är redo att betala en slant får möjlighet att kopiera enstaka partitioner, verifiering, stöd för usb- och scsi-minnen och så vidare. Proffsversionen kopierar exempelvis upp till 3,5 gigabyte i minuten.

HD Clone 3.1.10
Hämtas på: www.miray.de/download/sat.hdclone.html

Nästan lika bra
Drive Image Xml kopierar såväl partitioner som kompletta hårddiskvolymer. Programmet stöder filsystemen fat och ntfs. Task Scheduler låter dig schemalägga kopiering till tider då datorn är igång, men inte används.

Utöver möjligheten att flytta allt innehåll över till en annan disk är det möjligt att återskapa enstaka filer från kopian. I och med att kopiorna lagras i ett öppet filformat (xml respektive dat för binärdata) kan de öppnas och bearbetas även av andra program.

Drive Image Xml fungerar enbart under Windows XP. Den som håller kvar vid Windows 9x kan klona hårddisken med hjälp av det nätta HD Copy. Detta program gör jobbet på bästa sätt, även om man kanske skulle önska sig ett mer intuitivt gränssnitt.

Upphovsmannen Kurt Zimmermann har inte lagt särskilt mycket krut på det grafiska, men programmet är i gengäld stabilt och väl fungerande.

Drive Image Xml 1.18
Hämtas på: www.runtime.org/dixml.htm

HD Copy 2.104
Hämtas på: home.tiscali.de/zdata/hdcopy_e.htm

Läs mer om bra gratisprogram i 39 ytterligare kategorier här