Många kameror kan ta bilder i raw-format, de format som proffsen använder. Raw är ett svar på begränsningarna i jpg-filformatet, där kameran fattar beslut om vilken typ av information som ska fångas och lagras som en digital fil. Det är svårt att i efterhand ändra särskilt mycket i en jpg-bild.

Därför föredrar fotografer raw, som fångar ett större färgintervall och ger minimal behandling i kameran, vilket gör det möjligt att senare använda bildinformationen på bästa vis i något bildbehandlingsprogram.

Men bildprogrammen i Windows kan inte visa raw-bilder, utan det krävs andra program, som till exempel Photoshop. Eller gjorde. Från och med version 1903 av Windows (den som kom våren 2019) går det, om du laddar ned ett tillägg till appen Foton.

Raw Image Extension

1. Store

Öppna Microsoft Store och klicka på förstoringsglaset. Sök efter raw och klicka på Raw Image Extension App. Klicka på Hämta.


Raw Image Extension

2. Installera

När hämtningen är klar görs installationen automatiskt och du kan läsa lite information om tillägget.


Raw Image Extension

3. Titta

Du kan nu titta på raw-filer (som kan ha många olika filändelser, beroende på kamera) i Utforskaren, som med alla andra bilder.


Raw Image Extension

4. Foton

För att alltid öppna bilderna med appen Foton, högerklicka på filen och välj Öppna med. Klicka på Välj en annan app, markera Foton, bocka för Använd alltid denna app… och klicka OK.