Fler guider

Du känner kanske till begreppet adware, eller annonsprogram som de kallas ibland. Det är program som visar annonser och ofta öppnar nya fönster och störande meddelanden.

De är som regel inte farliga, men kan vara väldigt irriterande. De följer ofta med helt legitima program och stoppas därför inte av vanliga säkerhetsprogram.

Det lilla gratisprogrammet Adwcleaner har länge varit ett suveränt verktyg för att ta bort så kallade potentially unwanted programs (pup), som just adware, webbläsarkapare och liknande. Nu har det dessutom blivit ännu bättre. Det kan nämligen också ta bort så kallad bloatware – onödiga program som följer med redan när du köper datorn och som du inte vill ha och aldrig använder.

Adwcleaner

1. Ladda ned

Ladda ned programmet på www.malwarebytes.com. Det behöver inte installeras – det är bara att köra den nedladdade filen. Starta sedan programmet. Du måste tillåta att det får göra ändringar och sedan godkänna licensvillkoren. Klicka därefter på den stora knappen Scan Now.


Adwcleaner

2. Hitta

Sökningen kan hitta oönskade pup-program. Du kan högerklicka och välja See Threat Definition för att få en beskrivning. Klicka på Next.


Adwcleaner

3. Bloatware

Nu får du också besked om det finns program som datortillverkaren skickat med och som normalt är svåra att bli av med. Pricka för de du vill ta bort och klicka på Quarantine.


Adwcleaner

4. Markera

Godkänn att alla program kommer att stängas med Continue. Välj Restart now. Efter omstarten får du beskedet att städningen är klar. Det borttagna finns i Quarantine, varifrån du kan ta radera helt om du vill.