Att kunna prata med flera personer samtidigt kan vara praktiskt exempelvis för enklare möten. Förr var det ganska besvärligt att få till, men med en modern smart telefon finns funktionen inbyggd.

Ett flerpartssamtal kallas också ett konferenssamtal. Alla deltagare kan höra varandra, vilket gör det enkelt att kommunicera. En förutsättning är dock att din operatör stöder detta. Hos en del är det automatiskt aktiverat, hos andra är det en funktion som måste beställas och kanske kostar lite extra.

Det totala antalet samtal du kan slå samman på en Android-telefon beror på vissa faktorer, till exempel din telefonmodell och åldern på den, din operatör och nätverksplan. I billigare eller äldre modeller går det ofta bara att slå samman två samtal samtidigt, alltså en konferens med tre personer.

På nyare, avancerade telefonmodeller och nätverk kan du dock slå samman upp till fem samtal samtidigt.

Vi visar hur det ser ut i Android 8 på en Sony Xperia, men det kan som vanligt variera beroende på modell och Androidversion. Det går förstås också att göra i en Iphone, där det fungerar ganska likartat.

Konferenssamtal

1. Ring

Ring upp den första personen. När ni kommit överens om att starta ett gruppsamtal, klicka på Lägg till samtal. Det första samtalet parkeras.


Konferenssamtal

2. Koppla

Ring upp nästa person. När ni etablerat kontakt, klicka på Koppla för att koppla ihop samtalen. Nu kan alla prata.


Konferenssamtal

3. Ännu fler

Om ni ska vara flera deltagare i mötet, välj Lägg till samtal igen och ring upp nästa person. Koppla ihop samtalen på samma sätt.


Konferenssamtal

4. Avsluta

Upp till sex deltagare är möjligt, se ovan. När det är dags att säga hejdå till varandra är det bara att avsluta samtalet som vanligt och alla kopplas ned.