Mac eller Windows? Det här har länge varit den stora frågan när vi ska köpa dator – och i ungefär 80 procent av fallen har folk valt Windows.

Men det här håller på att ändras, och som vanligt är det Google som utmanar Microsoft.
Google ligger bakom webbläsaren Chrome, mejltjänsten Gmail och en rad molntjänster. Det här betyder att många inte använder något annat än Googles tjänster på sin dator.

Utifrån den här tanken skapade Google år 2011 Chromebook – en dator som helt bygger på Chrome och Googles molntjänster. Ja, i början kunde man i princip bara köra en webbläsare i datorn, men sedan ett par år tillbaka har Chromebook även stöd för Google Play Butik. Det här är som bekant den tjänst där man laddar hem appar till sin Androidmobil eller surfplatta. De flesta mobilappar går med andra ord att köra i en Chromebook.

Precis som en surfplatta och mobiltelefon (och många bärbara Windows-datorer) saknar en Chromebook fast nätverksuttag. Den kräver alltså tillgång till ett wifi-nätverk. Däremot fungerar apparna som regel även i offline-läge, vilket gör att du inte måste ha ständig tillgång till internet.

Pressar priset

Att välja Chromebook har både för- och nackdelar. En stor fördel är priset. Det finns många Chromebook-modeller för under 3 000 kronor – och då är det mesta man behöver inbyggt. En Chromebook anses också vara säkrare än en Windows-dator, och den har som regel bättre batteritid.

Den stora nackdelen är att det inte går att installera några ”vanliga” program. Du kan med andra ord inte köra några traditionella program för exempelvis släktforskning, bokföring eller bildbehandling.

Vilket system som är lättast att använda är förstås en smaksak, men om du är van vid Windows kan det vara lite krångligt att byta. Det är dock inte oöverkomligt. På många sätt har Google kopierat Windows rakt av, så du lär inte ha några problem att känna igen dig. Är du dessutom van vid att köra Googles tjänster i Chrome och har du en Android-mobil blir övergången ännu enklare.

1. Hur kommer jag igång…

När du första gången slår på din Chromebook får du välja språk, koppla upp dig på wifi och godkänna användarvillkoren. Du måste också logga in, och det smidigaste är att använda samma uppgifter som på din Android-telefon eller surfplatta. Därefter får du välja hur du ska synkronisera och säkerhetskopiera din dator. Allt det här sker steg för steg i en pedagogisk installationsguide.


Chromebook

2. … och kopplar ihop

I slutet av installationen får du även välja om du ska installera samma appar på din dator som du redan gör på din mobil/surfplatta. Du kan också koppla ihop din dator och mobil. På så sätt kan du bland annat låsa upp datorn med telefonen. Det här är dock helt frivilligt.


Chromebook

3. Kan jag installera program?

Om du vill skaffa fler appar/program gör du det via Google Play Butik, precis som i en smartphone. Klicka bara på ikonen längst ned på skärmen och leta upp rätt app.


Chromebook

4. Var finns mina filer?

Chromebook har en filhanterare som heter Filer. Du hittar den genom att trycka på Start-knappen nere till vänster och söka efter Filer – eller trycka på pilen uppåt för att visa alla installerade program.


5. Vad kostar en Chromebook?

Numera säljs Chromebook i de flesta teknikbutiker, och enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt finns det 230 olika modeller på den svenska marknaden. De billigaste kostar under 2 000 kronor medan storsäljarna ligger mellan 3 000 och 4 000 kronor.
När vi testade Chromebook förra året tog Asus Chromebook Flip C434 för 7 000 kronor hem segern. Läs mer i vårt test här.


Hitta rätt på din nya dator

Chromebook

1. Skrivbord
Dina programfönster (appar) visas på ett Skrivbord, precis som i Windows.
2. Program
Liksom i Windows förstorar, förminskar och stänger du dina program i övre högerhörnet.
3. Startknapp
Klicka här för att visa de vanligaste programmen och för att söka. Du kan också visa alla installerade program.
4. Genvägar
Här finns genvägar till de viktigaste programmen och de du har öppna – likt Windows aktivitetsfält.
5. Klocka…
En klocka visas alltid här, tillsammans med status på batteri och uppkopplingen.
6. … och information
Om du klickar på klockan visas det här informationsfönstret.
7. Volym
Styr ljudvolymen och skärmens ljusstyrka.
8. Viktigt
Här når du viktiga saker som ditt nätverk och din Chromecast.
9. Stäng av
Logga ut, stäng av datorn helt eller lås den tillfälligt.
10. Inställningar
Öppna inställningsmenyn för din Chromecast.
11. Komprimera
Komprimera eller utöka informationen i menyn