Viruset sprids som en bifogad fil i e-postmeddelanden på svenska. Mejlet som innehåller viruset har ämnesraden "Räkningen", och förefaller komma från ett svenskt företag som du har gjort någon form av affärer med.

Bifogat till mejlet finns en exe-fil, alltså ett körbart program, som heter "rakningen.exe". Om du öppnar filen infekteras din dator av viruset infostealer.bzup. Viruset är en så kallad trojan, och är utformat för att stjäla information om dina bankkonton. Viruset smittar bara datorer som har någon version av Microsoft Windows.

Enligt David Treiberg, marknadschef på antivirusföretaget F-Secure, har åtminstone 100 000 svenskar fått viruset, men bara ett fåtal har kört programmet och smittats av trojanen.
- Det här ser precis likadant ut som ett virus som spreds i Tyskland för en tid sedan.

Infostealer.bzup lägger sig i bakgrunden och övervakar en rad olika aktiviteter. Viruset kollar vilka sajter du besöker och sparar alla användarnamn och lösenord du skriver in. All information som samlas in skickas vidare till en webbserver.

Om du tar emot ett mejl med ämnesraden "Räkningen", och du inte är helt säker på att innehållet är ofarligt, bör du kasta mejlet omedelbart. Om du tror att din dator kan ha smittats av viruset, bör du se till att ditt antivirusprogram är uppdaterat med aktuella virusdefinitioner, och sedan söka igenom hela systemet efter virusinfektioner och sårbarheter.

Saknar du ett antivirusprogram kan du söka igenom hela din dator - och rensa eventuella smittade filer - med PC för Allas kostnadsfria virusskanner.