”Sneakernet” – den hårda vägen

Innan de första bredbandsnäten började byggas var fildelning huvudsakligen något som gjordes direkt från användare till användare på fysiska medier.

Disketter

Disketter var det vanligaste eftersom de under många år var det i särklass billigaste sättet att lagra filer. Cd-r kom som en stark konkurrent under 90-talet men ända tills usb-minnen började ta över förekom diskuttdelning. Än idag är fysisk delning relativt vanligt.

Läs även: Historien bakom kombinationen ctrl, alt och del för Windows

BBS

BBS

Långt innan världsvida väven uppfanns kunde datorintresserade skaffa ett modem och ringa upp en så kallad BBS för att chatta och tanka filer. Det gick inte fort, och för varje ansluten användare behövde servern en telefonlinje. Men många tidiga fildelare började den här vägen.

Läs även: 7 fakta som visar hur galet stort e-sport har blivit

Usenet

Usenet

En teknik som har hängt med sedan internets gryning och används än idag. Usenet utvecklades 1979 och är ett distribuerat meddelandesystem för såväl text som binär data. Medan andra tekniker har kommit och gått har Usenet bestått, och idag laddas över 60 terabyte data upp på Usenet varje dag.

Läs även: Häftiga fakta om internet som får dig att tappa hakan

Ftp

Ftp

File transfer protocol, eller ftp, var en vanlig teknik för centraliserad fildelning under många år, tills teknikens osäkra natur ledde till att de flesta servrar stängdes. Ftp var aldrig speciellt populärt för piratkopiering, utan användes mer av företag för att till exempel distribuera mjukvara och annat innan sådant började läggas direkt på webben.

Läs även: Så fungerar din mobils batterier (och därför kan de explodera)

Napster

Napster och andra p2p-nätverk

Napster var det första så kallade peer-to-peer-nätverket, och det första som stämdes av musikindustrin och tvingades stänga. Följdes av bland annat Gnutella, Kazaa, Limewire och Edonkey2000, som alla försökte göra det svårare att bli stämda.

Qbittorrent

Bittorrent

Det i särklass mest lyckade p2p-nätverket är inget nätverk i egentlig mening, utan ett kommunikationsprotokoll som skapar tillfälliga nätverk mellan användare. Filer sprids på så kallade trackers, där den mest kända är svenska The Pirate Bay.

Megaupload

Uppladdningssajter – Megaupload och dess efterföljare

Vid sidan av Bittorrent har en annan metod att sprida filer seglat upp som den mest populära. Det handlar om renodlade filuppladdningstjänster. Användare laddar upp en fil till tjänsten och får en länk de kan skicka till andra, som i sin tur kan ladda ner filen. Länkarna kan delas på till exempel Reddit och tjänsterna plockar bort dem i samma takt som rättighetsinnehavarna upptäcker dem.

Läs även: 14 toknördiga saker du inte vet om dina gamla tv-spel

Dropbox

Dropbox och andra molntjänster

Fildelning handlar så klart inte bara om piratkopiering. De flesta behöver någon gång ibland dela en fil med fler personer än vad som passar för mejl eller chattappar. Eller en stor fil som inte får plats. Idag är det vanligaste sättet att göra det med Dropbox, Google Drive, Wetransfer och andra molntjänster.