FRÅGA. Ni har ju skrivit att Windows 7 slutade uppdateras i januari 2020. Men tänk på alla som, i likhet med mig, fortfarande använder Windows 7, och som inte har råd eller möjlighet att köpa nya datorer för tiotusentals kronor! Vi sätts riktigt på pottkanten.

Varför kan Microsoft inte skjuta upp denna nedläggning?
Christer

Prisjakt

SVAR. Jag förstår definitivt din irritation, men jag kan något lugna dig när det gäller priset för en ny dator. Visst finns det datorer som kostar "tiotusentals kronor", men att köpa en sådan är inget måste. Det finns nya datorer för under 3 000 kronor, vilket du exempelvis kan se på prisjämförelsetjänsten www.prisjakt.se.

Väljer du i stället att handla hos Inrego eller någon annan begagnatbutik kan du få en dator för 2 000 kronor och på marknadsplatser som Blocket säljs de för långt under tusenlappen.

Windows 7 har tio år på nacken, och den som inte ville betala för Windows 10 kunde under ett års tid göra uppdateringen helt gratis. Att det här var ett tidsbegränsat erbjudande var något som Microsoft var tydliga med.

Personligen önskar jag att Microsoft skulle ha återinfört detta gratiserbjudande nu när det blev skarpt läge, men man kan förstås inte tvinga ett privat företag att skänka bort något gratis.

Om du inte vill köpa något nytt kan du byta till Linux på din befintliga dator. Det här är en kostnadsfri konkurrent till Windows. Vi beskriver hur man gör i den här artikeln.

Att byta från Windows 7 till Windows 10 kan förstås upplevas som lite krångligt, men det finns faktiskt sätt att göra din nya dator mer lik din gamla. I den här guiden ger vid dig några smarta knep.