Nvdias nya grafikkretsar har skapat en så hög efterfrågan att det är komponentbrist, och butikerna både rationerar kort och har väntelista på leveranser. Men är det värt att vänta på? Ett första test av Nvidias referens-kort RTX 3080 Founders Edition var väldigt lovande. Men det är inte ett kort du hittar listat i svenska butiker, utan där finns korten från tredjepartstillverkare som MSI, Zotac, Gigabyte och Asus.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Att köpa RTX 3080-kort just nu är en övning i tålamod, kanske extra mycket för just detta kort som ser ut att höra till de mer efterfrågade. Men då får du en riktigt högklassig produkt som levererar vassa prestanda, smart kylning och den rätta kontrollen. Och det till ett jämförelsevis bra pris. RTX 3080-korten är definitvt inte för alla. Men ska du absolut ha ett så är det här ett riktigt bra val.

Positivt

  • Utmärkta prestanda för 1440p och 4k-spelande
  • Smart och dämpad kylning
  • Dubbla hdmi 2.1-portar
  • Bra pris för RTX 3080

Negativt

  • Kan vara för långt för vissa chassin
  • Går inte att överklocka så mycket extra

Testad produkt: Asus Geforce RTX 3080
Pris: Kostar 11 999 kronor hos Inet

PC för Alla rekommenderar

Därför har vi tagit in ett av de mest eftersökta korten just nu, Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC från Asus. Asus hade lyckligtvis ett demokort att ställa upp med, även om leveranserna ut till butiker och kunder tar sin lilla tid just nu. Kortet kostar i skrivande stund precis under 8 000 kronor i enskilda större butiker som Webhallen och Komplett, vilket faktiskt gör att det är ett av de billigaste 3080-kort du kan köpa.

Det är ett lite vassare kort än standardmodellen TUF Gaming, och OC innebär att det är aningen fabriksöverklockat och ska ha möjlighet att även manuellt trimma lite extra. Vi testar dock alltid kort med den konfiguration de har som standard. Då innebär det att vi här får en toppfrekvens för gpu på 1785 MHz istället för 1 710 MHz. Det är inga enorma skillnader, men om du ändå satsar på ett så här påkostat grafikkort så kan du lika gärna lägga några hundra till på det.

Kortet påminner i design och konstruktion väldigt mycket om ett tidigare kort från Asus som vi gillar, Geforce RTX 2070 Super ROG Strix Gaming OC. Det har samma öppna konstruktion med stora kylflänsar och tre ganska breda fläktar och en bastant skyddande plåt på baksidan.

Format som förr

Vi har varit lite oroliga för att de nya RTX-korten skulle bli orimligt stora, då framför allt höjd och tjocklek på Nvidias egna kort stack ut lite, men här håller sig Asus till i stort sett samma storlek som 2070 Super-kortet. Det är visserligen rätt så stort i sig, men inte omöjligt att montera i en normal miditower-låda. Den största utmaningen är längden på tre decimeter, vilket kan bli en utmaning i en del kompaktare chassin.

Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC
Dubbla hdmi 2.1-kortanter är ett plus. Ofta har grafikkort bara en.

Baktill har du tre displayport 1.4a-utgångar och dubbla hdmi 2.1. Det sista är extra bra om du vill ansluta den till en modern tv, skicka bilddata med dyanamisk bildfrekvens, extra låg latens och 4k-video i upp till 120 bilder per sekund.

Installationen av kortet går godkänt smidigt. Windows identifierar inte kortet direkt och därmed startar inte Geforce Experience för automatisk installation av rätt drivrutin. Det är vanligt när det kommer en ny gpu, och det kan då bero på hur vilka Windows-uppdateringar du har installerade. Det är dock lätt att komma runt med manuell installation av drivrutiner.

Lite förvirring till en början

Instruktionerna i medföljande snabbstartsguiden är inte helt korrekta, då de leder oss till en url för att ladda hem drivrutiner som sedan inte finns där. Gör vi en snabb Googling på RTX 3080-drivrutuiner från Asus så hittar vi dem dock snabbt på en annan av Asus supportsidor.

Förhoppningsvis är det bara en tillfällig miss från Asus sida på grund av att kortet är helt nytt. Där hittar vi både Game Ready-drivrutiner och Geforce Creative-drivrutiner som är mer anpassade för att optimera stabilitet och prestanda i tunga mediaprogram. Du kan köra vilket som, men köper du ett RTX 3080 är det nog främst för att spela på, även om det är mycket bra för bägge. Vi väljer därför Game Ready-rutinerna. Utöver det laddar vi hem GPU Tweak II för prestanda- och kylningskontroll.

Kortet har inte mycket till avancerade ljuseffekter. Det sitter en lysande logga med rgb-diod bakom som kan kontrolleras om du har programmet AuraRGB installerat på datorn. Såvitt vi kan se finns det ingen hårdvaruknapp för att helt släcka det, som på en del andra Asus-kort.

Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC profil
Två och en halv kortplats i datorn får du räkna med att ta upp. Kanske mer, för att hålla luftflödet till fläktarna fritt.

Dubbla bios för olika användartyper

Det som finns på kortet är en switch mellan två olika inbyggda bios, Performance och Quiet. Vad dessa gör borde vara uppenbart på namnen; den ena fokuserar på att hålla fläktarna dämpade och den andra maximerar kylning och gör att du kan klämma lite extra prestanda ur systemet.

Nu tycker vi dock inte att kortet väsnas särskilt mycket i Performance-läge heller, med bra dynamisk fläktkontroll, möjlighet att även anpassa det för tystare körning med mjukvara, och naturligt dämpade fläktar tack vare stor diameter och hög klass på mekaniken. Då kortet generellt blir varmare i Quiet-läge så finns det även risk att det värmer upp andra komponenter som processorn, som då måste kylas extra istället.

Vi testar kortet som den kommer, i Performance-läge och standardinställningar i Asus GPU Tweak-program, vilket innebär att den står i ett balanserat Gaming-läge. Det presterar precis som vi förväntar oss av ett RTX 3080-kort, och vi får lysande prestanda med stabilt hög bildfrekvens och alla viktiga effekter de spel vi testar.

Fint flyt i 4k

Allt från normalt krävande titlar som Metro Exodus och Gears 5 till tunga utmaningar som Red Dead Redemption 2 och Microsoft Flight Simulator ser lysande ut både på en 1440p- och en 4k-skärm, och vi kommer aldrig under 60 fps. Ofta ligger vi stabilt på över 120 fps på vår 1440p-skärm.

Vid enstaka tillfällen tappar vi i bildfrekvens med den fortfarande tveksamt optimerade flygsimulatorn, och klarar då inte stabila 60 på 4k. Och i de fallen tror vi det mest har att göra med testdatorns inte lika maxade processor. Vi får samma problem i till exempel Total War: Warhammer II, som är väldigt processorintensivt.

Asus GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC kontakter
Kortet drivs med dubbla 8-pinnars strömkontakter.

Det här är ett markant lyft från både ett RTX 2080ti och andra RTX-kort vi testat. Just det RTX 2070 Super-kort från Asus vi testade tidigare i år blir en extra intressant jämförelse. Vi får här en saftig höjning i prestanda, nästan en fördubbling, men inte riktigt. Men i ett kort med samma dimensioner och samma användarupplevelse när det gäller administration och fläktljud. Förutom då priset.

Kan kräva kraft

Nvidia rekommenderar ett 750 Watts kraftaggregatet för att köra RTX 3080, och Asus anger att de rekommenderar ett på 850 Watt. Vi passade därför på att uppgradera vår testdator med ett 1000 Watts nätaggregat, så vi har lite marginal för framtiden. Men först provade vi att köra kortet på vårt gamla 650 Watts-aggregat.

Och det gick alldeles utmärkt. Men då har inte vår dator varken maxade ram-minnen eller processor, och beskedligt med lagring. Problem uppstår dock när vi försöker aktivera kortets överklockningsfunktion och trimma prestanda ytterligare. Då räckte tydligen inte energin till förrän vi bytte kraftenhet. 

Men ärligt talat så vet vi inte om det är värt att meka med överklockning. Vi lyckas som bäst trimma prestanda med ett par, tre procent, och det gav oss ingenting som vi kunde uppleva någon skillnad när vi spelar. Det här kortet är så pass bra att bara plugga in och köra att vi nöjer oss med det.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC
Testat: Oktober 2020
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3080, fabriksöverklockad till upp till 1785 MHz
Gränssnitt: Pcie 4.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4a, hdmi 2.1
Minne: 10 GB
Extra programvara: Asus Gpu Tweak II, Asus Aura RGB        
Mått: 300 x 127 x 52 mm
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: Kostar 11 999 kronor hos Inet

Prestanda (I dator med i5-9400F/16 GB ram)

Geekbench 5 (OpenCL): 173 300 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 12 743 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 24 378 poäng
3dmark Port Royal (RTX strålspårning): 11 442 poäng
VR Mark: 9 301 poäng

Betyg: 5 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning