Testad produkt: Viewsonic M1 Mini
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet.

Portabla projektorer kan vara mer eller mindre portabla. Senaste miniprojektorn vi testade var Benq GV1 som med torn-form och tiltbar nacke löste utmaningen att bli kompakt på ett helt eget sätt. M1 Mini från Viewsonic har en mer traditionell form för en projektor, en platt rektangel med linsen framtill i ena hörnet.

Det här är en projektor i lägre prisklassen, med pris i butik i skrivande stund på strax under 2 000 kronor. Det finns enstaka billigare modeller i större format, men inget som är i närheten av så här portabelt, och som har inbyggt laddbart batteri.

Extra bärbar

Det är en av de minsta modellerna någonsin i sin klass, bara 2,7 centimeter tjock och 11 centimeter på bredden. Den är helt klart till för att bära med sig, med ett brett och stabilt utfällbart stöd inbyggt i ramen och till och med ett fäste i ena hörnet för en medföljande bärrem.

Viewsonic M1 Mini
Viewsonic M1 Minis 50 lumen i ljusstyrka räcker för en liten bild på en närstående vägg, men inte så mycket mer.

Med den på ser M1 Mini lite ut som en tvål på ett snöre, speciellt tack vare dess pastellfärgade ovansida. Du får även med utbytbara paneler så att du själv kan välja färg på den, och de är mycket lätta att dra loss och snäppa dit ett nytt.

Projektorn är överhuvudtaget mycket lätt att använda. Vi slår på den med en knapp på baksidan och är inne i en startmeny på tio sekunder, och en liten ratt på sidan för manuell skärpeinställning är förvånansvärt lätt att få skarp bild med. Det är det många betydligt dyrare och större projektorer som har problem med.

Hdmi eller film på fil

I menyn kan vi sedan välja mellan bildkällor och lägen på enhetens inbyggda mediaspelare. Det är dock rätt så begränsat med alternativ för att få bild. Antingen pluggar du in en hdmi-kabel, eller så pluggar du in en usb-pinne eller portabel disk med film- eller ljudfiler. Det är allt, här finns ingen minneskortläsare, intern lagring eller trådlös uppkoppling.

Projektorn står stadigt på ett bord med fyra gummifötter, eller två baktill och vi använder stödet för att vinkla upp den en aning. Det behöver i vilket falls om helst vinklas bort då det också fungerar som linsskydd. Den har då väl fungerande automatisk så kallad keystone som rätar upp bilden så att du inte får sneda vinklar.

Viewsonic M1 Mini färger
Det går att välja färg själv. Vi får valen gult, blågrönt, eller för den som är tråkig av sig, grått.

Viewsonic säljer M1 Mini som en bärbar biograf, något som du enkelt kan ställa upp, plugga in en bildkälla till och sedan ha en ”bio-upplevelse på språng”. Om det bildkapacitet nog för det är rätt så tveksamt. Här sitter en beskedlig led-upplyst dlp med en upplösning på 854 x 480 bildpunkter och 50 lumen i ljusstyrka. Det kan jämföras med 200 lumen i Benq GV1.

Blir snabbt för mörk

Tillverkaren pratar själv om en 80 tums bildyta på 2,1 meters avstånd till en vägg, men vi skulle rekommendera betydligt kortare avstånd, kanske upp till 1,5 meter för lite drygt 50 tums bild. Men även då är det rätt så dunkelt om vi inte har ett helt nedsläckt rum. Det finns även ett eko-läge som dämpar ljusstyrkan och spar på batteriet, men då får du kompromissa ännu mer med bildstorleken om du vill att det ska se bra ut.

I normalläge får vi ut mellan två och två och en halv timme filmvisning. Lite mer med hdmi-bildkälla, lite mindre om vi spelar upp en filmfil från ett usb-minner. Det kan vara lite snålt för en rejäl långfilm, så det kan vara bra att ha en laddare tillhands. M1 Mini har mikro usb-port för det och en kabel medföljer, men själva laddaren får du fixa själv. Det känns lite dumsnålt.

Viewsonic M1 Mini bärbar
M1 Mini väger bara tre hekto, och är så liten att den lätt går ner i en större ficka.

Mycket ljud ur liten högtalare

Bilden kanske inte är så värst övertygande, även om den levererar ungefär vad vi förväntar oss med tanke på priset. Ljudet är i gengäld överraskande bra. M1 Mini har en 2 Watt inbyggd högtalare från JBL, som trots liten effekt lyckas fylla upp ett mindre rum.

Det blir givetvis aldrig något tryck i bastoner, men mellanregister och diskant bjuder på tydlighet och fina detaljer. Tyvärr finns det inget hörlursuttag, så det går varken att ansluta lurar eller extern högtalare. Det hade ibland varit bra, eftersom projektorns egna fläkt också är med och bidrar till ljudbilden, lite mer än vad som är idealt.

Omdöme

Den är kompakt, snygg och lättanvänd, men Viewsonic M1 Mini är också en lite för begränsad projektor för att göra oss lyckliga. Endast i helt rätt miljöer är ljusstyrkan bra nog, och batteriet räcker bara knappt till.

Specifikationer

Produktnamn: Viewsonic M1 Mini
Testad: Januari 2020
Tillverkare: Viewsonic
Bildstorlek: 854 x 480 bildpunkter
Teknik: Dlp led.
Ljusstyrka: 50 ansi lumen
Kontrast: 120 000:1.
Ingångar: Hdmi 1.4, usb 2.0
Trådlöst: Nej
Övrigt: 2W monohögtalare, mediaspelare (med usb-minne), inbyggt batteri (ca 3h strömmad video)
Mått: 11 x 10,4 x 2,7 centimeter
Vikt: 0,3 kg.
Rek. pris: 2 490 kronor.
Pris: 1 990 kronor hos Netonnet.

plus

Liten och behändig.
Lätt att använda.
Bra ljud med tanke på storleken.
Lågt pris.

minus

Ljussvag.
Litet batteri.
Ingen medföljande laddare.
Begränsat med anslutningar.

Betyg 3 av 5

ViewSonic M1 Mini Pris vid test: 1975 kr.

Bästa pris just nu: 1890 kr