Att hitta bland all e-post, chattar, ordbehandlingsdokument, kalkylark och presentationer som sparats på hårddisken är inte det lättaste. Eftersom sökfunktionen i Windows knappast är underutvecklad gäller det att utrusta sig med en separat hårddiskutforskare.

Kostnadsfria Yahoo Desktop Search indexerar innehållet på datorns hårddisk, vilket kan ta åtskilliga timmar, för att det ska gå snabbare att återfinna lagrade dokument. När det väl har gjorts går det lätt att hitta lagrad information.

Expansionspaket är gratis

Förhandsgranskningen är en av programmets styrkor. Ett Excelark ser ut som ett sådant och ett pdf-dokument ser också ut som man är van vid när det öppnas i Acrobat. För att kunna använda alla format krävs att man installerar ett tillägg till sökprogrammet. Också detta expansionspaket är gratis.

Yahoo har inte själva snickrat ihop sitt program, utan man har köpt det från X1. Glädjande nog tycks de flesta finesserna ha följt med från detta betalprogram. Med stöd för över 300 filformat överglänser Yahoo konkurrerande program från Google och Microsoft.

Yahoo Desktop Search fungerar på datorer med Windows 2000 SP3+ eller XP. Programmet är långsamt vid starten, men inställningsmöjligheterna är det inget fel på. Tyvärr försöer programmet att vid installationen smyga på dig även Yahoos övriga tjänster som Toolbar.

Yahoo Desktop Search 1.??
Hämtas på: desktop.yahoo.com

Nästan lika bra

Självklart har även Google och Microsoft sökprogram för din hårddisk. Google Desktop bygger på samma teknik som Googles webbsökningar och regelbundna användare känner igen sig. Det är också möjligt att skriva in sina sökningar i en klokt utformad sidomeny.

Utöver sökrutan tjänar sidomenyn som informationscentral genom att bjuda på nyheter, väder, rss-rubriker från önskade sajter och så vidare. Tilläggsmoduler gör det möjligt att anpassa dess funktioner enligt egna önskemål.

Programmet hittar dokument lagrade i de vanligaste formaten. Även om inställningsmöjligheterna hade kunnat vara fler är Google Desktop snabbt och användbart.

Windows Desktop Search integrerar sig fint med Internet Explorer. Sökrutan dyker också upp i aktivitetsfältet och i Outlook. Programmet klarar över 200 olika filformat, från självklarheter som doc och htm till mer ovanliga format.

Microsoft har knutit sin kostnadfria hårddisksökare till företagets övriga produkter. Sökprogrammet leder dig till andra Microsofttjänster.

Google Desktop 4.2006.413.1820
Hämtas på: www.desktop.google.com

Windows Desktop Search 2.6.5
Hämtas på: desktop.msn.com

Läs mer om bra gratisprogram i ytterligare 39 kategorier här!