Källkoden till Proton VPN kommer nu klassas som öppen källkod för samtliga plattformar: Windows, Macos, IOS och Android, rapporterar Bleeping Computer

Öppen källkod innebär att koden är tillgänglig att göra om och sprida vidare för den som vill, utan några restriktioner.

Proton VPN är en så kallad vpn-tjänst, vilket står för "virtuellt privat nätverk" och är en teknik som gör dig anonym på nätet. Istället för att du surfar direkt på internet tar din enhet en omväg via en server hos vpn-leverantören där du får en ny ip-adress som inte går att koppla ihop med dig. Något som gör det svårare att spåra din internettrafik.

Proton VPN:s beslut att göra om sin tjänst till öppen källkod skiljer sig från majoriteten av marknadens andra vpn-tjänster.

Proton VPN själva säger att beslutet beror på att man vill skapa ökad säkerhet och transparens för användarna. Att släppa Proton VPN som öppen källkod innebär att alla kan se hur koden fungerar och kritisera eventuellla brister och buggar vilket gör att de kan åtgärdas snabbare.

Läs också: 16 gratisprogram som gör datorn säkrare