En gång i tiden dominerade Microsoft webbläsarmarknaden totalt; år 2002 hade Internet Explorer en marknadsandel på 96 procent.

När Google släppte utmanaren Chrome år 2008 började utförsbacken – och efter några år insåg Microsoft att slaget var förlorat. Lagom till Windows 10-lanseringen skickades Internet Explorer i graven, och i stället blev en efterföljare vid namn Edge förinstallerad.

Men inte heller Microsoft Edge blev någon succé, och den har i skrivande stund en marknadsandel som ligger på under fem procent. Nu hoppas dock Microsoft kunna vända kräftgången i och med lanseringen av en helt ny version av Edge.

Läs även: Vi testar Microsoft Chromium Edge

Den stora förändringen hittar vi under skalet i det som kallas webbläsarmotorn. Tidigare använde Microsoft en egen motor, men nu har man kapitulerat och valt att köra Chromium, vilket är samma motor som Google använder. Tanken är att det här ska göra det smidigare att surfa – och en stor fördel är att det går att köra Chromes gigantiska samling webbläsartillägg.

Som du kan läsa i vårt test på sidan 14 är nya Edge ganska likt Chrome, men Microsoft hoppas kunna locka användare genom att fokusera mer på integritet. Om du exempelvis ändrar till Spårningsskydd: Strikt minskar du på sajtägarnas möjlighet att övervaka dig.

På sikt ska Edge också bli tydligare kopplat till andra Microsoft-tjänster som kontorspaketet Office. En funktion som kallas för Samlingar ska exempelvis göra det enkelt att dra text och bilder från en sajt till Word och Excel. Den har dock i skrivande stund inte lanserats.


Så använder du Edge

Microsoft Edge
 1. Navigera
  Liksom andra webbläsare har Edge flikar och navigeringspilar – och du skriver webbadress eller sökord högst upp.
 2. Favoriter
  Bokmärkena i Edge kallas Favoriter. Den första stjärnan lägger till den aktuella sajten och den andra hanterar dina Favoriter.
 3. Inloggning
  Styr inloggning och synkronisering av ditt konto.
 4. Meny
  Visa programmets huvudmeny
 5. Fönster
  Skapa nya flikar och fönster. InPrivate betyder att informationen inte sparas.
 6. Historik
  Visa de sidor som du har besökt – och radera historiken.
 7. Webbapp
  Visa sidan som en app (utan Edge-menyerna) och lägg den på skrivbordet
 8. Tillägg
  Ge Edge mer funktioner med tillägg från Microsoft Store – eller surfa till chrome.google.com/webstore för att hämta Chromes tillägg.
 9. Dela
  Tipsa dina vänner om en intressant sajt genom att dela den.
 10. Läs upp
  Läs upp den aktuella sidan med en digital röst.
 11. Inställningar
  Öppna fler verktyg och ändra inställningarna i Edge.

Frågor och svar om programmet

Så här kommer du igång med Edge, steg-för-steg.

1. Hur hämtar jag nya Edge…

Om din dator inte automatiskt har uppdaterats till Microsoft Edge kan du surfa till www.microsoft.com/edge. I skrivande stund hamnar du på Microsofts amerikanska sida och här ska du klicka på Download. Godkänn användarvillkoren och spara installationsprogrammet på Skrivbordet.
Är du osäker på vilken version du har? Kolla på ikonen! Gamla Edge har ett blått e medan ikonen för nya Edge är en blågrön virvel.


Microsoft Edge

2. … och installerar?

Dubbelklicka på installationsprogrammet du laddade hem och godkänn eventuella varningar. När installationen är klar startar en kom igång-guide där du bland annat får avgöra om du vill importera favoriter (bokmärken) och om Microsoft ska få tillgång till din webbhistorik. En annan sak du får välja i kom igång-guiden är utseendet på dina flikar.


Microsoft Edge

3. Funkar Edge för andra enheter?

Edge finns även för Android, IOS och Mac-datorer. Du installerar enklast programmet genom att söka efter Microsoft Edge i respektive appbutik.
I mobilappen navigerar du genom att svepa nedåt med fingret på skärmen. Då visas ett adressfält högst upp och du kan ta fram en meny längst ned. I bilden ovan ser du hur Edge-appen i Android ser ut med menyn framme.


Microsoft Edge

4. Måste jag logga in?

Om du kör Edge på flera enheter kan du synka favoriter, lösenord med mera. Du slår på det här i kom igång-guiden, men du kan också göra det i efterhand via den runda profilikonen uppe till höger.


Microsoft Edge

5. Hur minskar jag övervakningen?

För att minska sajtägarnas möjlighet till övervakning öppnar du Inställningarna och går till Sekretess och tjänster. Under rubriken Spårningsskydd kan du välja mellan Grundläggande, Balanserat och Strikt utifrån hur mycket information du vill släppa ifrån dig.