Idag väljer många att utrusta sin favoritwebbläsare med olika tillägg. De små, praktiska verktygen bjuder ofta på användbara funktioner som gör surfupplevelsen bättre på olika sätt. Men inte alltid.

Mozilla, som ligger bakom den populära webbläsaren Firefox, har genomfört en större offensiv mot skadliga webbläsartillägg. Detta enligt ZDNet. Nyhetssajten uppger att Mozilla vidtagit åtgärder mot 197 olika tillägg de senaste två veckorna – tillägg som ertappats med allt från att köra skadlig kod på användarens dator till att stjäla användaruppgifter.

Läs också: Firefox 72 slår ned på spårning och notifikationer

Tilläggen som tagits bort ska ha laddat ned och kört kod från en server på distans, något som går stick i stäv med Mozillas regler om att all nödvändig kod ska finnas direkt i tilläggen när de installeras. 129 av dem härstammade från mjukvaruutvecklaren 2Ring, uppger ZDNet.

Det är okänt hur många som laddat ned de lömska tilläggsprogrammen, men även aktiverade tillägg ska ha blockerats av Mozilla och således slutat fungera. I likhet med diverse app-butiker sker mycket av säkerhetsarbetet fortfarande reaktivt när det kommer till webbläsartillägg. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun även när man laddar ned från verifierade "butiker".