Forskare vid University of Lancester i Storbritannien säger att de tagit fram en ny minnestyp för datorer och mobiler som kan göra dem betydligt mer energieffektiva. Det rapporterar The Register.

Dagens datorer använder sig vanligen av en kombination av dynamiskt minne (DRAM) och ett flashminne.
Det dynamiska minnet kan jobba snabbt men förlorar kontinuerligt data även om det får ström, vilket gör att det behöver kombineras med ett flashminne som istället lagrar data även när strömtillförseln stängs av.

Den nya minnestypen kallar forskarna för Ultraram och ska kunna fungera ungefär som både ett dynamiskt minne och ett flashminne samtidigt.

För att lyckas med detta ska det nya minnet använda sig av ett fenomen inom kvantfysiken som kallas för "resonant tunnelling". Enkelt förklarat innebär det att partiklar kan ta sig förbi hinder på ett sätt som traditionell fysik inte tillåter. Exempelvis kan något ogenomskinligt bli genomskinligt.

Till följd är Ultraram också betydligt mer energieffektivt och ska bara behöva använda en procent av strömmen som ett vanligt minne kräver.

Enligt forskarna kan Ultraram i framtiden förändra hur datorer fungerar från grunden. Förutsatt att de kan få minnet att fungera utanför forskarlabbet och göra det kommersiellt gångbart. Något som forskarna hoppas ska ske inom tio år.

Läs också: Kolla datorns minne - utan att öppna skalet