Testad produkt: Razer Blade Stealth 13
Pris: 20 990 kr hos Dustinhome

Razer kallar nya uppgraderade Blade Stealth 13 för världens första gaming-ultrabook. Och det kan man definitivt kalla den, beroende på vad man definierar som en gaming-dator och vad man definierar som en ultrabook. Det har funnits 13-tummare som man med god vilja har kunnat spela spel på, tack vare Geforce MX-grafik, men det här är mycket riktigt den första som tar steget upp till Geforce GTX.

Till det yttre är 13-tummare med tunna skärmkanter, byggd i massiv aluminium med rätt så vassa kanter här och var, och med en mattsvart yta på allt, inklusive tangentbord, musplatta och skärm. Musplattan är rejält stor men tangentbordet i gengäld lite litet.

Razer har valt att placera högtalarelement på vardera sida av det. De är riktigt kraftfulla och välljudande, men trycker ihop tangentbordsytan ytterligare ett par centimeter. Det gör att en del tangenter, som shift, retur och backsteg har blivit onödigt små. Knapparna i sig har låg slaghöjd och en något stum känsla att använda, men tydligt individuellt klick.

Färgglatt ljus och thunderbolt

I sann gaming-tradtion har tangentbordet även rgb-belysning, men bara en unison färg över hela knappsatsen. Denna liksom makro-programmering går att kontrollera från programmet Synapse inne i datorn, där du även får extra kontroll över prestanda och kylning. På sidorna av datorn sitter dubbla usb 3-anslutningar av typ a, samt en fullfjädrad thunderbolt 3-port och en usb-c med snabb 10 gigabits data men inte skärm- eller pci express-funktion.

Razer Blade Stealth 13
Razer Blade Stealth 13 har kantig form och drar mer tankarna till en Macbook Pro än en Macbook Air.

Skärmen är en 1080p ips-panel med matt yta, ordentlig toppljusstyrka på drygt 400 cd/m2, srgb-klass på färgomfånget och utmärkt färgkorrekthet. Det gör den till en bra skärm inte bara för spel och media utan också för att vara kreativ på.

Den kanske inte räcker för en grafisk designer eller fotograf, som kanske vill ha större omfång i Adobe RGB-färgskalan, men det fungerar utmärkt för exempelvis videoproduktion. Det som möjligen saknas i panelen är djup svärta och därmed blir kontrasten lite lidande.

Inte så slimmad som den först ser ut

Som ultrabook är den långt ifrån så slimmad som de riktiga lättviktarna, med en lite stadigare vikt på 1,39 kilo och ett chassi som är 1,53 centimeter tjockt. Tack vare rejäla gummifötter på undersidan står den ett par millimeter över bordsytan. Orsaken till det är att den behöver extra luftflöde med två stora fläktgaller på undersidan, bakom vilka man tydligt ser datorns dubbla fläktsystem.

Och det kan behövas, för här sitter som sagt ordentligt med datorkraft. Processorn är en Core i7-1065G7, nya generationens fyrkärniga processor av Ice Lake-typ med 10 nanometers arkitektur och Iris Pro-grafik. Den levererar utan problem den cpu-kraft som krävs för de flesta spel, och är även en solid jobbprocessor för en tunn dator.

Razer Blade Stealth 13 undersida
Mycket grafik kräver mycket kylning. 

Med 16 gigabyte snabba ddr4-minnen och en snabb ssd på 512 gigabyte räcker den långt för de flesta sysslor, och vill du inte slösa på batteriet så räcker Iris Pro-grafiken långt som extra prestandahöjare i till exempel Photoshop.

Riktig spelgrafik

Den stora stjärnan i datorn är dock Geforce GTX 1650-kortet Nvidia har lyckats stoppa in. Det är av så kallad Max Q-design, vilket innebär extra tunn profil så att det går att få in i en liten bärbar dator, Men i en så här liten dator hade vi i ärlighetens namn inte förväntat oss att hitta något annat.

GTX 1650 levererar fullgod kraft för att få 60 fps i väloptimerade och inte alltför krävande spel på en 1080p-skärm. Du lär behöva ställa ner en och annan effekt i tyngre titlar, eller så får du kanske nöja dig med konsol-kvalitet på bildfrekvensen, men för grundläggande gaming-krav räcker det långt.

Vi kör utan problem mindre krävande spel som Fortnite och Rocket League på den, men i en del tunga spel som Metro Exodus och Assassin Creed: Odyssey får vi överleva att datorn då och då tuggar tungt och tappar i bildfrekvens.

Razer Blade Stealth 13 sida
En stor och en liten usb-port på vardera sida. En av de små är dessutom fullfjädrad Thunderbolt 3. Men Razer har inte markerat vilken, det får vi läsa oss till i manualen. 

Välbalanserad kylning

Trots detta tycker vi att fläktkylningen håller sig lugn, vi hade förväntat oss jetmotorklass på kylningen emellanåt, men den blir aldrig extremt högljudd, även om den givetvis hörs. Inne i Synapse-programmet kan du välja mellan manuell eller automatisk kontroll av fläktarna, samt tre lägen för prestanda, Balanserat, Batterispar och Gaming. Det sista fungerar dock bara med strömadapter i.

Det är förståeligt, för datorn har ”bara” normalstort batteri, vilket grafikkortet när det pressas till max lätt tömmer. För cpu-krävande jobb räcker batteriet lika långt som för många andra 13-tummare, mellan ett par och en bit över tio timmar beroende på vad du gör och skärmljusstyrkan. Spelar vi spel pratar vi om batteritid på under en timme.

Razer Blade Stealth 13 stängd
De mattsvarta metallytorna är snygga, men blir snabbt flammiga av att greppas och bäras runt på.  

Bra valOmdöme

Det gäller att vara noga om du ger dig ut i butik får att skaffa denna dator, det finns både billigare och dyrare modeller som alla säljs som Blade Stealth 13 (2019). Men bara en har 10:e generationens Core-processor och GTX-grafik. Ska du ha en så är det definitivt den här du ska satsa på.

Det är en dyr maskin med rekommenderat pris på nästan 24 000 kronor, men med prestanda och kvalitet som kan rättfärdiga det. Den är dock inte perfekt, dess stumma tangentbord och kantiga design ligger den i fatet, och det går inte att komma ifrån att GTX 1650 och ultrabookformat bägge innebär vissa begränsningar.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Blade Stealth 13 RZ09-03101N72
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1650, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Thunderbolt 3, usb 3.2 typ c, 2st usb 3.0, 3,5 mm headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, ansiktsinloggning
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 45min (hög belastning), 11h 30min (låg belastning)
Storlek: 30,5 x 21 x 1,7 cm
Vikt: 1,39 kg
Rek. pris: 23 990 kr
Pris: 20 990 kr hos Dustinhome

Prestanda

Cinebench R20: 1 079 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 544 poäng
Geekbench 5, grafik (CUDA): 38 952 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): Inget resultat
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 964 poäng
Disk, läsning: 1 099,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Mäktiga prestanda för formatet
Utmärkt byggkvalitet
Snygg skärm och bra ljud
Överraskande tyst drift

minus

Räkna inte med 60 fps
Stumt tangentbord
Priset

Betyg 4 av 5