Testad tjänst: F-secure Freedome
Pris vid helårsabonnemang (3 enheter): Ca 23 kronor per månad

Finska F-secure Freedome har visserligen låga priser, men de har samtidigt en rätt märklig prissättning. Ett årsabonnemang kostar bara 23 kronor per månad, men det går samtidigt inte att teckna något kortare abonnemang.

Betyg 3 av 5

Omdöme

F-secure Freedome är visserligen billigt och ger åtkomst till såväl SVT Play som TV4 Play. Men abonnemangsformerna är röriga och det går på tok för långsamt för att betyget ska kunna bli annat än knappt godkänt.

Positivt

  • Gratis testversion.
  • Billigt.
  • Åtkomst till SVT Play, TV4 Play och amerikanska Netflix.

Negativt

  • Röriga abonnemang.
  • Långsamt.
  • Dyrare vid förnyelse.
  • Ej åtkomst till svenska Disney+ eller brittiska BBC Iplayer.
De har dessutom olika priser för nya abonnemang och förlängning av abonnemang. Det som kostar 23 kronor per månad vid ett nytecknande kostar nästan dubbelt så mycket (39 kronor) när du förnyar.

Som om detta inte vore nog förvirrande kostar det dessutom olika beroende på hur många samtidiga användare du vill ha. För 23 kronor per månad ingår tre samtidiga användare. För 44 kronor per månad (vid ett årsabonnemang) kan du få sju samtidiga användare. Men tecknar du ett tvåårsabonnemang för sju samtidiga användare sjunker månadskostnaden till 29 kronor per månad (tvåårsabonnemang för tre samtidiga användare saknas). Och förnyar du för sju samtidiga användare är det förstås dyrare…

Milt sagt rörigt med andra ord. En något förmildrande omständighet är dock att F-secure Freedome erbjuder en gratis testperiod på fem dagar utan någon som helst form av registrering. Dessutom har de en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti som infrias utan problem.

Få länder och långsamt

Väl igång efter abonnemangsröran visar sig F-secure Freedome bjuda på en rätt ojämn upplevelse. Det finns få länder att koppla upp sig emot (bara 22 stycken) och det går också för långsamt.

Mot svensk server kommer vi upp i 68 Mbit/s, vilket är godkänt. Men mot brittiska får vi bara 40 Mbit/s och mot amerikanska 38 Mbit/s, vilket är underkänt för båda. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att F-secure Freedome kommer upp i 27% för svenska servrar, 16% för brittiska och 15% för amerikanska.

När det gäller åtkomst till vanliga strömningstjänster får vi ett blandat resultat. Vi kommer åt amerikanska Netflix, SVT Play och, glädjande nog, TV4 Play, men varken svenska Disney+ eller brittiska BBC Iplayer.

Det finns också vissa frågetecken kring hur F-secure sparar loggar. Man skriver på sin sajt att ” En viss nivå av tillfällig tjänste­loggning bibehålls för att förhindra missbruk och bedräglig användning som skulle ha en negativ inverkan på tjänste­kvaliteten för normala användare”. Exakt vad det innebär i praktiken är oklart.

Specifikationer

Tjänst: F-secure Freedome.
Testad: Januari 2021.
Verksamhetsland: Finland.
Kontakt: www.f-secure.com/se-sv/home/products/freedome
Antal servrar: Okänt antal i 22 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 3 eller 7.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 68 Mbit/s (27%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 40 Mbit/s (16%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 38 Mbit/s (15%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Ja.*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid helårsabonnemang (7 enheter): Ca 44 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang (3 enheter): Ca 23 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang (7 enheter): Ca 29 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 3 av 5