Betyg 3 av 5

Omdöme

F-secure Freedome har låga abonnemangspriser och åtkomst till såväl SVT Play som amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer. Men betyget dras ned av få abonnemangsalternativ och låga hastigheter.

Positivt

  • Fem dagars gratis test utan registrering.
  • Billigt.
  • Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix (vid testtillfället).
  • Lättanvänt.

Negativt

  • Bara årsabonnemang.
  • Långsamt.
  • Få länder.

Testad tjänst: F-secure Freedome
Pris: Ca 23 kronor per månad vid helårsabonnemang (39 kronor vid förnyelse).

Precis som för exempelvis Norton Secure vpn går F-secure Freedom både att få som en fristående vpn-tjänst och som en del av ett större säkerhetspaket. Och precis som för Norton Secure vpn är det ont om abonnemangsalternativ. Norton har bara ett (helår). F-secure Freedome två.

Eller rättare sagt ett och halvt. Dels finns ett årsabonnemang med en månadskostnad på 23 kronor för tre samtidiga enheter (44 kronor för sju samtidiga enheter), dels ett tvåårsabonnemang för 29 kronor per månad. Detta tvåårsabonnemang finns dock bara för sju samtidiga enheter, inte för tre.

Dessa priser gör F-secure Freedome till ett av de absolut billigaste alternativen bland de vpn-tjänster vi testat. Det finns dock ett litet ”men” när det gäller priserna: de gäller bara om du tecknar ett nytt abonnemang.

Vid förnyelse är månadskostnaden med ett årsabonnemang istället 39 kronor för tre enheter och 44 kronor för sju enheter. Med ett tvåårsabonnemang för sju enheter blir den 40 kronor. Lite sämre priser alltså, men fortfarande bra i jämförelse med konkurrenterna.

Ett plus också för att F-secure Freedome går att testa helt gratis i fem dagar utan registrering. Dessutom har du en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti som infrias utan problem.

VPN med få länder

Däremot får F-secure Freedome ett minus för det låga antalet länder, bara 23 stycken. Och det största minuset av alla får tjänsten för de låga hastigheterna. Dessa har försämrats rejält sedan vårt förra test. Mot svensk server kommer vi bara upp i knappt godkända 62 Mbit/s. Ännu sämre är det mot brittiska (41 Mbit/s) och amerikanska (37 Mbit/s), som båda får underkänt.

F-secure Freedome
Det finns få länder att välja bland i F-secure Freedome

De låga hastigheterna är en besvikelse och sänker betyget. Vilket är synd, då F-secure Freedome är en av få tjänster som ger åtkomst till såväl SVT Play som amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer (Även om det fungerade vid testtillfället kan detta förändras då tjänster som Netflix jobbar aktivt för att blocka vpn-tjänster, reds anm.).

F-secure Freedome har tidigare fått kritik för att man sparat vissa loggar, men utlovar nu fullständig anonymitet och sekretess. Samtidigt blockerar man P2P-fildelning för ett flertal Gateway-platser, bland annat Storbritannien och USA.

Specifikationer

Tjänst: F-secure Freedome.
Testad: Januari 2020.
Kontakt: www.f-secure.com/se-sv/home/products/freedome
Antal servrar: Okänt antal i 23 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 3 eller 7.
Snitthastighet svensk server: 62 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 41 Mbit/s, svarstid 104 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 37 Mbit/s, svarstid 114 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: Saknas.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 23 kronor per månad (39 kronor vid förnyelse).
Övriga prisalternativ: 29 kronor per månad vid två års abonnemang och sju enheter (40 kronor vid förnyelse).

Betyg: 3 av 5