Testad tjänst: F-Secure Freedome VPN
Pris 1 månad (3 enheter): 69 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang (3 enheter): 23 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang (3 enheter): 20 kronor per månad

Sedan vi senast testade Finska F-Secure Freedome VPN har tjänsten tagit ett stort steg framåt. Visserligen är abonnemangen fortfarande rätt röriga, men priserna är i alla fall låga.
Ett årsabonnemang kostar bara 23 kronor per månad (för tre samtidiga användare), men det går samtidigt inte att teckna något kortare abonnemang.

Betyg 5 av 5

Omdöme

F-Secure Freedome VPN är billig, snabb och enkel att använda. Den ger åtkomst till alla vanliga streamingtjänster och har en gratis testperiod på fem dagar. Enda nackdelarna är få länder att koppla upp sig mot, att det saknas månadsabonnemang och att abonnemangen generellt är rätt röriga.

Positivt

  • Gratis testversion
  • Billigt
  • Åtkomst till alla vanliga streamingtjänster

Negativt

  • Röriga abonnemang
  • Ej månadsabonnemang
  • Få länder
Vill du komma riktigt billigt undan kan du teckna ett tvåårsabonnemang för tre användare. Då kostar det 20 kronor i månaden. Men vill du ha fler samtidiga användare kostar det mer. 27 kronor i månaden för fem användare vid ett årsabonnemang, 44 kronor i ,månaden för sju användare vid ett årsabonnemang. Tre användare bör dock räcka för de flesta.

Lätt rörigt med andra ord. Och några månadsabonnemang finns inte alls, ett årsabonnemang är det kortaste. Som tur är erbjuder F-Secure Freedome VPN en gratis testperiod på fem dagar utan någon som helst form av registrering eller begränsning. Dessutom har de en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti som infrias utan problem.

Få länder men snabbt

Att komma ingång med F-Secure Freedome vpn är väldigt enkelt. Programmet har ett pedagogiskt gränssnitt och är helt på svenska. Det finns få länder att koppla upp sig emot (bara 22 stycken), men det går undan när vi väl är uppkopplade.

Mot svensk server når vi 102 Mbit/s, mot brittiska får vi 88 Mbit/s och mot amerikanska 92 Mbit/s, alla tre mycket bra resultat. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att F-Secure Freedome når upp i 41 procent för svenska servrar, 35 procent för brittiska och 37 procent för amerikanska.

När det gäller åtkomst till vanliga strömningstjänster får vi full pott. F-Secure Freedome VPN ger åtkomst till såväl amerikanska Netflix, BBC Iplayer, SVT Play och TV4 Play, som svenska Disney Plus och HBO Max (både svenska och amerikanska).

De små minustecknen till trots får F-Secure Freedome VPN högsta betyg och är en tjänst vi kan rekommendera.

Specifikationer

Tjänst: F-Secure Freedome VPN
Testad: December 2022
Verksamhetsland: Finland
Kontakt: www.f-secure.com/se-sv/home/products/freedome
Antal servrar: Okänt antal i 22 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 3, 5 eller 7
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 102 Mbit/s (41%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 88 Mbit/s (35%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 92 Mbit/s (37%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Ja*
Åtkomst till svenska Disney+: Ja*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Ja*
Pris 1 månad (3 enheter): 69 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang (3 enheter): 23 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang (3 enheter): 20 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5