För att nya trådlösa standarden wifi 6 ska få ordentligt genomslag behövs det fler prylar som använder tekniken. Nya laptops har redan hakat på tåget, men på mobilsidan går det långsammare. Vi hoppas på att fler topptelefoner, surfplattor och kanske en och annan smart-tv utrustas med det under 2020.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus RT-AX58U är en solid router som inte kostar alltför mycket och som levererar ett komplett knippe funktioner. Den är ett smart köp om du verkligen tänker utnyttja dem. Vill du bara ha wifi och inte bryr dig om allt det extra kan den dock kännas lite överambitiös. Men med ett överkomligt pris kan vi ändå rekommendra den. Den är inte lika kraftfull som RT-AX92U, men bättre anpassad för fristrående bruk i ett litet hem.

Positivt

  • Goda, stabila prestanda
  • Mängder av extra funktioner
  • …inklusive mesh-stöd och antivirus
  • Nu med wpa3

Negativt

  • Extra usb-port hade varit bra
  • Måttlig maxkapacitet
  • Rörigt gränssnitt
PC för Alla rekommenderar

Det behövs också fler routrar, i olika prisklasser och med olika kapacitet och design. Än så länge är det bara tre tillverkare som tagit klivet, Netgear, TP-link och Asus. Men konkurrenterna finns i kulisserna. Asus tar det därför inte lugnt och spottar ut sig nya modeller med jämna mellanrum.

Halvkompakt och halvbillig

En av de senaste heter RT-AX58U och är en rätt så prispressad modell tänkt för lite mindre hem. Den har dubbla frekvensband och fyra antenner och är AX3000-klassad vilket innebär en kapacitet på ungefär 2,4 gigabit på 5 GHz-bandet och 574 megabit på 2,4 GHz.

I höstas testade vi Asus RT-AX92U, med trippelband och i AX6100-klass, i samma prisklass. Men det var en lite udda router, egentligen tänkt att parkopplas med en likadan och köras som mesh-nätverk. Den har bara wifi 6-stöd på ett 5 GHz-band, och vi får inte fördelarna med wifi 6 på dess 2,4 GHz-band.

Asus RT-AX58U framifrån
Klassisk router-design.

Det här är istället en router helt anpassad för fristående användning, och ger oss mer ”normal” wifi 6-funktion, med de funktioner i nya tekniken som förbättras stabilitet, prestanda och räckvidd även över 2,4 GHz. Den är också mer traditionellt designad, med en rad stora antenner på baksidan och luftigare chassi som gör att den slipper bli så överdrivet varm som RT-AX92U.

Den är dock fortfarande jämförelsevis liten, och är behändig att montera upp på en vägg, så länge du kan lösa kabeldragning till routerns ovansida, där då alla sladdar hamnar. Baktill hittar vi fyra gigabit ethernet-portar för lan och en för wan, samt en usb3-port.

Många möjligheter

Som alltid i Asus routrar är usb-porten väldigt mångsidig. Här kan du koppla in skrivare, de flesta vanliga 3g- eller 4g-modem, och givetvis extern hårddisk, som kan användas för fil- och mediaserver, Time Machine-backup av en Mac, nedladdningsklient eller privat moln med delning ut på Internet. Därför hade det varit trevligt med en extra usb-port som i RT-AX92U, men här får vi nöja oss med en.

Prestanda är höga och överlag stabila. På 5 GHz är de ungefär jämförliga med wifi 6-hastigheren i andra lite billigare wifi 6-routrar, men den klarar sig klart bättre än de flesta på långa avstånd. Ett par rum bort från routern var bandbredden fortfarande väl godkänd när vi testade. Det som verkligen skiljer den från RWT-AX92U är dock prestanda på 2,4 GHz. Här märks att wifi 6-fuktioner lyfter kvaliteten, med snabbare svarstider och trimmad hastighet.

Asus RT-AX58U baksida
Inga stora överraskningar på baksidan. Wan, lan och en usb... som hamnade utanför bild.

Det här är en typisk Asus-router, och det innebär att det ryms en mängd intressanta funktioner under huven. Vi har redan nämnt allt du kan göra med dess usb-port, men det finns mer att utforska, som möjligheten att agera vpn- klient och likaså vpn-server, möjlighet att starta multipla gästnätverk och även tidsbegränsa dem, samt möjlighet att ställa routern i mesh-läge och bygga ett mesh-nätverk tillsammans med andra Asus-routar med samma AI Mesh-stöd.

Här finns smart adaptiv QoS som kan prioritera olika typer av användning, som spel, mediaströmning och så vidare. Du får även möjlighet att fjärrstyra routern med Amazon Alexa och IFTTT. Alexa-kopplingen fungerar dock inte klockrent i Sverige, du får aktivera dig som en amerikansk eller brittisk användare för att få rätta kontrollen.

Bra säkerhet på två sätt

En riktigt intressant detalj döljer sig i routerns wifi-inställningar. Det är är såvitt vi kan se första routern vi fått in för test som har wpa3-stöd för wifi-säkerheten. Det är något vi väntade på hela 2019, då wpa verkligen är i behov av en uppgradering av säkerheten, men vi har varit fast vid wpa2 längre än vi hoppats på.

I samarbete med Trend Micro tillhandahåller Asus föräldrakontroll som kan begränsa åtkomst till olämpliga webbsidor och även till snabbleddelandetjänster, fildelning med mera. Du får också inbyggt antivirus som kan skydda både anslutna datorer och smarta hemmet-prylar som vanligen inte har eget antivirus mot intrång.

Asus RT-AX58U gränssnitt
Här finns många funktioner och finesser att utforska. Om du har intresset och tålamodet.

All denna funktionsfrossa gör dock gränssnittet överbelamrat och rörigt. Det är ett överflöd av länkar, ikoner, inbakade minigränssnitt som ser ut lite på olika sätt, och det är ofta svårt att begripa hur den som designade det hela tänkt. Det är inte alltid helt logiskt var man hittar vissa funktioner och inställningar. Appen som du också kan använda för administration är lite redigare, men även den lite funktionstung.

Omdöme

Asus RT-AX58U är en solid router som inte kostar alltför mycket och som levererar ett komplett knippe funktioner. Den är ett smart köp om du verkligen tänker utnyttja dem. Vill du bara ha wifi och inte bryr dig om allt det extra kan den dock kännas lite överambitiös. Men med ett överkomligt pris kan vi ändå rekommendra den. Den är inte lika kraftfull som RT-AX92U, men bättre anpassad för fristrående bruk i ett litet hem.

Specifikationer

Produktnamn: Asus RT-AX58U
Testad: Januari 2020, uppdaterad november 2020
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX3000
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: Vpn, virusskydd, gästnätverk, föräldrakontroll, nedladdningsklient, stöd för bredbandsmodem, stöd för IFTTT och Alexa, stöd för meshkoppling m.m
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, med app
Storlek inkl. antenner: 15,4 x 15,4 x 14,9 cm
Rek. Pris: 2 200 kr
Pris: Från 1 490 kronor på Prisjakt.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 420 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 391 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 189 Mbit/sek

Betyg: 4 av 5