Du inser det redan när du kommer hem från butiken. Din nya Electrolux-brödrost går inte att koppla in i ditt vägguttag, som kommer från Samsung.

Du funderar på om du ska skaffa en adapter eller skänka bort brödrosten till din syster, som har Electrolux-väggkontakter i sin bostad.

Nej, lyckligtvis ser världen inte ut så här. Våra väggkontakter är likadana, oavsett vem som har tillverkat dem och oavsett hur du bor.

Standardisering gör livet lättare för oss konsumenter. Vi behöver inte tänka på vad brödrosten heter eller vilket märke det exempelvis är på den vanliga glödlampan eller aa-batteriet.

När standarder däremot saknas leder det till onödigt krångel – det här vet många utlandsresenärer. Jag skriver exempelvis den här krönikan under en resa i Buenos Aires, och eftersom Argentina har en egen (och väldigt udda) standard för väggkontakter fick jag börja resan med att leta efter adaptrar.

Teknikvärldens svar på Argentina heter Apple. Till skillnad från alla andra använder man inte vanliga laddsladdar i sina mobiler eller surfplattor. I stället har företaget en egen standard som kallas Lightning, och alla Iphone-ägare som har försökt låna laddsladd av någon som har Android (och vice versa) vet hur frustrerande det är när den inte passar.

Men konsumenternas frustration är ett mindre problem. Ett betydligt större handlar om miljön. Med tanke på hur ofta vi köper nya mobiler blir resultatet miljontals överblivna och fullt fungerande laddare.

Det här är något som EU-parlamentet har reagerat på. De vill tvinga alla tillverkare att använda samma kontakter och sälja mobiler utan laddare – så att sopberget minskar.

Några detaljer är inte klara, men det lär handla om att göra usb-c till standard, alltså den moderna kontakt som allt fler nya teknikprylar använder.

Apple motsätter sig idén, och som vi nyligen berättat har de har gått ut i krig mot en gemensam standard för mobilladdare.

Att politiker fattar beslut på sladdnivå är förstås problematiskt, men i sak har EU helt rätt. När standarder saknas blir alla förlorare.

Själv önskar jag att hotet om lagstiftning skulle få branschen att själva ta sitt ansvar. Om Apple, Samsung och övriga teknikjättar kom överens om att gå över till en gemensam standard och att sluta skicka med onödiga laddare skulle vi alla bli vinnare. Det skulle vara bra både för miljön och för oss konsumenter.

Naivt? Inte alls! När det gäller trådlös laddning har det här hänt. Alla stora tillverkare, inklusive Apple, använder den så kallade qi-standarden. Den har tagits fram av konsortiet WPC, där alla är medlemmar.

Kunde branschen på samma sätt enas om en trådbunden standard kanske vi skulle slippa lagstiftning – och framför allt skulle idén om att det måste finnas olika laddsladdar snart kännas helt galen. Precis lika galen som tanken på att vi inte skulle kunna koppla in brödrosten i valfritt vägguttag.