I förra veckan berättade PC för Alla om den anonymiseringstjänst som Piratpartiet lanserade i samarbete med företaget Relakks. Tjänsten är ett så kallat darknet, som gör användarna helt omöjliga att spåra på nätet.

Kundtillströmningen har varit enorm, och kapaciteten räcker inte till. Resultatet är låga hastigheter och långa nedladdningstider för dem som exempelvis vill ladda ned film utan att kunna spåras.

- Det kommer att bli bättre. De jobbar just nu, as we speak, på att uppgradera hårdvaran, säger Rickard Falkvinge som är ordförande i Piratpartiet.

Tjänsten tillhandahålls av det svenska företaget Relakks, som ingår i Jonas Birgerssons koncern Labs 2.
- Vi hjälper till att marknadsföra tjänsten, och så får vi provision på intäkterna, säger Christian Engström som är vice ordförande i Piratpartiet.

Halva hastigheten
Varken Christian Engström eller Richard Falkvinge har ännu hört några klagomål från missnöjda användare.
- Visst, det innebär sämre bredband än vad du skulle ha haft annars, men det går ändå mycket snabbare än vad andra anonymiseringstjänster kan erbjuda, säger Richard Falkvinge.

För Richard Falkvinge minskar bandbredden i dag med hälften då han surfar med hjälp av Relakks anonymiseringstjänst, men han är övertygad om att det snart kommer att bli bättre.
- Jag tror att det är rimligt att komma upp till minst 90 procent av den normala kapaciteten, säger han.

Ger anonymt ip-nummer
Tjänsten fungerar så att Relakks växlar det ip-nummer du får av din internetleverantör mot ett anonymt ip-nummer, och tillhandahåller en krypterad uppkoppling mellan din dator och internet.

Kritiker som varnar för att Relakks inte kommer att klara av att leverera tjänsten på ett tillfredställande sätt lägger Richard Falkvinge inte någon stor vikt vid.
- Jag litar på Labs 2. De här killarna har en historia av att expandera bandbredd bortom allas förväntningar.

Läs mer
Piratpartiet gör dig anonym på nätet