Edtech, gamification och flipped classroom är tre buzzword i skolans värld. Vad det handlar om är att använda olika digitala verktyg för att göra pluggandet roligare – och underlätta inlärningen.

Det finns gott om exempel på den här sortens appar och här är några riktigt bra verktyg som kan hjälpa dig oavsett om du är lärare, kursledare, föreläsare – eller undervisar på något annat sätt. Nästan alla är gratis.

Quizlet

Quizlet: Mer än bara flashcard

Flashcard (frågekort) är ett vanligt hjälpmedel för den som studerar språk. Man skriver ordet på det främmande språket på ena sidan och förklaringen på den andra. Genom att lägga undan de kort man kan blir högen med ”svåra” ord allt mindre och det blir lättare att fokusera.

Samma teknik går förstås även att använda för andra ämnen – och det går att skapa digitala kort med exempelvis Quizlet.

När du har skapat en uppsättning kort går dessa att använda på flera olika sätt. Man kan både öva sig på att läsa och skriva – och det går till och med att skapa spel runt dem. En variant är att para ihop fram- och baksidor på tid – och vinnaren är den som gör det snabbast.

Quizlet är gratis, men för den som vill slippa reklamen och få fler verktyg finns betalversionen Quizlet Teacher för cirka 400 kronor om året.


Elevspel

Elevspel: Spel som lär dig mer

Att förvandla inlärningen till spel brukar kallas för gamification (spelifiering) – och det finns ett gigantiskt utbud på engelska. För den som föredrar svenska är Elevspel ett alternativ. Det är en portal som samlar över tusen olika spel inom de flesta av skolans ämnen.

Det går att spela helt utan inloggning, men den som vill kunna spara sina resultat och få medaljer måste logga in.

Elevspel är gratis och reklamfinansierad, men för att slippa reklamen går det att bli Plus-medlem för 300 kronor om året.


Nomp

Nomp: Matte med medaljer

Den som inte nöjer sig med de 250 mattespel som finns på Elevspel kan välja Nomp. Det är en tjänst som helt som fokuserar på matten.

Genom att lösa olika matteproblem samlar man poäng och medaljer. Tanken är alltså att det tråkiga mattepluggandet ska förvandlas till något kul.

Barnen kan använda tjänsten själva, vilket är gratis. De kan också få uppdrag och utmaningar från föräldrar eller lärare, men dessa måste betala för ett abonnemang.
Kahoot

Kahoot: Frågesport i klassrummet

Kahoot är ett verktyg som låter dig skapa frågesporter – i samma stil som klassiska Vem vill bli miljonär. Tanken är att du ska visa din frågesport på en stor skärm (eller projektor) längst rum i klassrummet eller föreläsningssalen. Deltagarna svarar med hjälp av sina mobiltelefoner, och de behöver inte installera någon speciell app utan det räcker med att surfa till den adress som anges på den stora skärmen och fylla i rätt pin-kod.

LÄS MER: Så fixar du en egen frågesport med Kahoot

Frågesporten inramas av spänningshöjande musik och efter varje fråga visas en aktuell topplista.


Quizizz

Quizizz: Frågesport på egen hand

Du måste inte köra frågesporterna i klassrummet. Eleverna kan även göra det i sin egen takt på den egna datorn, mobilen eller plattan med Quizizz. Upplägget liknar Kahoot men skillnaden är att eleverna ser både frågorna och svarsalternativ på sin egen skärm och kan spela när de vill.

Det ligger en rad frågesporter helt öppna, så du kan testa dem utan att registrera dig.


Whiteboard

Whiteboard.fi: Skrivtavlan online

Ibland måste man undervisa i en lokal som inte är utrustat med någon skrivtavla, eller whiteboard om det också kallas.

Whiteboard.fi är en tjänst som flyttar skrivtavlan till skärmen. Du skapar den alltså på den egna datorn och ger eleverna tillgång med hjälp av en pin-kod. Det krävs ingen krånglig registrering och inga program måste laddas ned.


Padlet

Padlet: Grupparbete på nätet

Det är inte bara skrivtavlan som kan flytta ut på nätet utan även anteckningsblocket. Med Padlet får du en tom yta där du kan placera ut text, bilder, länkar och filer. Ja, det går även att spela in röstanteckningar och filmer samt skissa på fri hand via en pekskärm.

Det här anteckningsblocket går sedan enkelt att dela med andra – och Padlet blir med andra ord ett bra verktyg både under föreläsningar och olika sorters grupparbete.


Edmodo

Edmodo: Facebook för skolan

De flesta grund- och gymnasieskolor har så kallade lärplattformar för att sköta kommunikationen med eleverna (se nedan). I andra sammanhang kan Edmodo vara ett intressant alternativ.

Edmodo skulle kunna beskrivas som ett Facebook för skolans värld. Både lärare och elever registrerar sig som användare, och läraren kan sedan skapa en grupp som består av alla elever i klassen. Förutom att snabbt skicka ut information finns även verktyg för diskussioner. Det går också att skapa inlämningsuppgifter, frågesporter och enkäter. Alla resultat samlas på samma ställe, så läraren kan följa varje elevs framsteg. Ja, det går till och med att dela ut medaljer – likt gamla tiders guldstjärnor.

Det går också att bjuda in föräldrarna så att läraren kan sedan skicka ut skräddarsydd information till alla föräldrar i en klass.


Lektionsbanken
Lektionsbanken: Tips från andra lärare
Varför uppfinna hjulet flera gånger? Det finns massor med kloka pedagogiska tankar runt om i Sverige, och en lärare som behöver hjälp kan gå in på Lektionsbanken. Det är en fullmatad portal där lärare inspirerar andra lärare med olika handfasta tips


Google Classroom

Google Classroom och jättarnas skoltjänster 

Microsoft, Apple och Google satsar hårt på att ta fram tjänster för klassrummet – och tanken är förstås att skolorna ska köpa deras datorer eller surfplattor.

Microsoft erbjuder utbildningslicenser av Office-paketen tillsammans med kommunikationsplattformen Teams. Dessa är gratis, men bara för godkända institutioner. Apple har en rad kompetenta verktyg för inlärning, men de kräver förstås att man kör Mac eller Ipad.

Google Classroom är däremot en lösning som är gratis och öppen för alla. Det här är en huvudsakligen webbaserad tjänst där lärare och elever kan kommunicera med varandra. Man kan dela ut hemuppgifter och ge eleverna individuell feedback. Google Classrom är även integrerad med Google Dokument, Kalkylblad och Presentationer, alltså företagets motsvarighet till Microsoft Office.


Clio och itslearning: Två lösningar för skolans digitalisering

Det skapar alltfler digitala verktyg för skolorna, och de stora läromedelsförlagen satsar nu hårt på läromaterial.

Bonnier Education ligger exempelvis bakom tjänsten Clio. Den består av ett dussin ämnesportaler där man samlar material i form av video, ljud och bilder – liksom självrättande prov.

Men edtech, alltså teknik för utbildningsvärlden, handlar förstås inte bara om läromedel. Lärare lägger ned mycket tid på administration och det finns så kallade lärplattformar som samlar alla administrativa rutiner, till exempel ITS Learning.

Gemensamt för den här sortens tjänster är att det inte är något som elever eller föräldrar väljer, utan det är något som skolan köper in centralt.


Skolverket: Koll på reglerna

Tänk på att dataskyddsförordningen GDPR har tydliga regler när det gäller personuppgifter. På många skolor måste en nyfiken lärare alltså prata med skolledningen innan hen kan börja använda en tjänst som kräver någon form av registrering.

Den som är osäker på vad som gäller för skolans digitalisering kan surfa till Skolverkets omfattande sajt med stöd och hjälp. Det handlar både om lagar och regler – men också om pedagogiska tankar.