Enligt en ny undersökning, genomförd av antivursleverantören Nortonlifelock, så medger en av tio amerikaner att de använt så kallad stalkerware för att spionera på sin partner eller före detta partner, rapporterar Cnet.

Vanligen används appar som installerats i hemlighet och körs i bakgrunden på offrens mobiler. Apparna kan då göra saker som att skicka vidare uppgifter om sms och foton till den som spionerar.

Apparna som används marknadsförs ofta som att de är till för att hjälpa personer hålla koll på sina barn. Användningen av dylika appar kan bryta mot lagen och vanligt är att användningen av apparna förekommer ihop med andra brott, som våld i nära relationer.

Enligt undersökningen så är det dubbelt så vanligt att män använder sig av programmen.

29 procent av de svarande i undersökningen medgav att de kollat sin partners mobil utan deras tillåtelse och 21 procent sa att de kollat deras internethistorik.

43 procent av de svarande männen och 27 procent av kvinnorna tyckte att beteenden av det här slaget inte var så allvarligt, så länge personen inte också förföljdes fysiskt.

Läs också: Google rensar ut appar som används för att spionera på folk