Betyg 5 av 5

Omdöme

Nvidia GTX 1650 Super är ett högintressant val just nu för prisvärd gaming, och letar du kort i 2 000-kronorsklassen är det ett bättre val än ett par liknande AMD-alternativ, tack vare sval och strömsnål drift. MSI:s kort är relativt dyrt. Trots det kan vi solklart rekommendera det, då prisspannet mellan alternativen är små, och det har tyst och smart styrd kylning.

Positivt

  • Märkbart prestandalyft från GTX 1650
  • Kompakt trots två stora fläktar
  • Mycket tyst drift, ofta ljudlös
  • Energieffektivt

Negativt

  • Ingen skyddande bakpanel
  • Ingen strålspårning

Testad produkt: MSI GTX 1650 Super Gaming X
Pris: Från 3 309 kronor via Prisjakt

Testet av MSI GTX 1650 Super Gaming X publicerades i februari 2020, och uppdaterades i maj 2020 med aktuellt pris och omdöme.

PC för Alla rekommenderar

Under hösten lanserade Nvidia ett helt gäng nya processorer för grafikkort, från budgetklass till dyra toppmodeller. Det handlar lite förenklat om mindre uppgraderingar av hela 2019 års uppsättning standard GTX- och RTX-kretsar, från GTX 1650 till RTX 2080. De har samma typ av arkitektur i botten, men lite justeringar i sådant som minneskonfiguration och klockfrekvens. De nya kretsarna har samma namn som föregångarna, fast med Super som tillägg.

Vi har nu testat den enklaste av dessa, Geforce GTX 1650 Super, i ett grafikkort från MSI. Föregångaren GTX 1650 som kom våren 2019 övertygade med sval drift och låg strömförbrukning. Men det gjorde inte så stort intryck i längden. Mest för att de nya modellerna strax ovanför i pris, GTX 1660 och GTX 1660ti, var så pass mycket vassare och fortfarande väldigt prisvärda. Och AMD:s Radeon RX 570 var fortfarande ett mer prisvärt val för en billig speldator.

Kortet vi testat heter MSI GTX 1650 Super Gaming X. Det kostar ungefär 2 300 kronor i butik, vilket gör det till ett av de dyrare GTX 1650 Super-korten, men det är inga stora prisskillnader mellan dem. Gaming X är i samma grafikkortsserie från MSI som det Radeon RX5700-kort som vi även testat. Men designmässigt skiljer de sig åt ganska markant.

MSI GTX 1650 Super Gaming X portar
Tre displayport, en hdmi-port och två stora fläktar.

Halvstort och nästan heltyst

Här är det en mer strömlinjeformad design med avfasade vinklar, istället för den blockiga stilen i Radeon-kortet, och vårt kort har inte heller den skyddande plåt på baksidan som det dyrare Radeon-kortet har. De har dock samma fläktuppsättning: två fläktar med stor diameter ovanpå en öppen design med rör och kylflänsar fritt exponerade under. Kortet är trots det relativt litet i måtten, och det lär passa i de alla flesta normalstora och även många halvkompakta datorer.

Det finns många ännu kompaktare alternativ med GTX 650 Super om du skulle behöva det. Har du plats för detta kort är det dock väl värt att satsa på, då de stora och väl konstruerade fläktarna håller nere ljudnivån rejält. Vid låg last kan du få grafikkortet helt passivt kylt med stillastående fläktar, och grafikprocessorn håller sig sval nog för det även när det belastas en del med enklare spel.

Men inte heller när det behöver extra kylning blir den högljudd. De mesta vi lyckas pressa upp processorn i är drygt 65 grader, och fläktarna får vi inte upp i mer än ungefär 1 300 rpm. Det ger ett milt och knappt hörbart sus. Andra fläktar i vår testdator stör mycket mer.

Lätt att kontrollera

Fläktar och andra funktioner kan kontrolleras från MSI:s kontrollprogram Dragon Center. Här kan vi aktivera det för det mesta fläktfria läget Zero Frozr, men även ställa in kortet för extra aktiv kylning eller helt passivt. Då går kylning bara igång i nödfall, men i det läget begränsas spelprestanda markant. Och fläktarna är som sagt utmärkt stillsamma i alla fall.

Dragon Center
Det är inte mycket diodljus att kontrollera på kortet. 

I Dragon Center kan vi också kontrollera kortets diodljus. Detta kort har en väldigt enkel vit lampa bakom loggan på kortet, och inga rgb-kontroller. Utöver detta finns också överklockningsverktyget Afterburner med vilket den som har lite koll och vill experimentera lätt kan pressa några extra procent prestanda ur kortet.

Vi har dock testat det som det är, med färska drivrutiner men ingen överklockning eller ytterligare optimering. Och vi kan konstatera att GTX 1650 Super lyckas träffa rätt där vanliga 1650 inte riktigt når ända fram. Den nya är baserad på samma kärna som GTX 1660, och har även större minnesbandbredd än föregångaren. Det är stora skillnaden tekniskt på GTX 1650 och GTX 1650 Super. Resultatet är ett markant lyft, trots ett pris som är bara marginellt högre.

Bra prestanda med rimliga förväntningar

Du ska dock inte ha allt för höga förväntningar. Det här är ett kort tänkt för billigare datorer, där du vill ha fullgoda prestanda och stabil bildfrekvens för 1080p-spelande i mindre krävande titlar som till exempel Fortnite och Overwatch. Du får räkna med att acceptera lite lägre standard i krävande och grafiktunga spel. Normal konsol-kvalitet på 30 fps och oftast klart bättre bör dock fortfarande vara inom räckhåll.

I våra tester ligger kortet strax efter ett GTX 1660-kort, eller i enstaka spel matchar den till och med det dyrare alternativet. Och det utklassar gamla GTX 1650 i varenda moment. Vi hittade inga spel som det inte kunde leverera minst Playstation 4-kvalitet i, det vill säga jämna 30 fps (bilder per sekund). Och ofta går det snabbare än så.

Vi utmanade inte datorn med allvarliga test av 1440p eller 4k-upplösning; det är inte det kortet är byggt för. När vi försökte med 1440p för krävande spel, var det uppenbart att vi inte skulle få stadig bildfrekvens. GTX 16-serien saknar också de nya RTX-effekterna som strålspårning och dlss, men det får man räkna med om det ska prispressas. Och än så länge känns det inte som nödvändigt för en bra spelupplevelse.

Det här är också ett bra grafikkort för den som vill ha lite extra prestanda till Photohop och liknande program som använder grafikkort. Där behöver du inget extra kraftfullt grafikkort, men ett prisvärt som detta gör stor skillnad.

MSI GTX 1650 Super Gaming X baksida
MSI GTX 1650 Super Gaming X har ingen skyddande plåt baktill, så du får vara lite extra försiktig när du hanterar det.
 

Specifikation

Produktnamn: MSI GTX 1650 Super Gaming X
Testat: Februari 2020, uppdaterad maj 2020
Produkttyp: Grafikkort
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1650 Super
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 3st displayport 1.4, hdmi 2.0b
Minne: 4 GB
Angiven datorkraft: 3 916 Gflops
Extra programvara: Dragon Center, Afterburner
Längd: 248 mm
Pris: Från 3 309 kronor via Prisjakt

Prestanda

I dator med i5-9400F/16 GB ram
3dmark Time Spy (DirectX 12): 4 944 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 13 279 poäng
Geekbench 5 (OpenCL): 52 784 poäng
VR Mark: 7 446 poäng

Betyg: 5 av 5