Tidigare rapporterade vi om en ny undersökning som visar att intresset för olaglig fildelning för film, tv-serier och spel minskat allt mer den senaste tiden. Något som spåras till att användarna bytt till lagliga tjänster så som Netflix, HBO, Spotify och Steam. 

Nu rapporterar SVT att ingen heller åtalades för fildelningsbrott under 2019. Det är första gången sedan 2010. Antalet anmälningar om fildelningsbrott var också rekordlågt: 23 stycken.

I snitt ska annars tio fall gått till åtal varje år sedan 2010, varav många varit mot personer som legat bakom illegala fildelnings- och streamingsajter.

Anledningen till den låga siffran spåras till flera saker. Bland annat säger Rättighetsalliansen, som agerat som ombud för filmbolagen, till SVT att det inte finns mycket kvar att anmäla, då alla stora svenska illegala streamingsajter och fildelningssajter via bittorrent är anmälda och håller på att utredas.

Andra orsaker är att andra sajter flyttat utomlands vilket gör dem svårare att komma åt. Illegal användning av bittorrent utgör också allt färre av anmälningarna. Istället har fildelarna gått över till illegal streaming och iptv.

Läs också: Så började det - tio nostalgiska fakta om fildelning