Om du inte kan slå dem – slå dig i slang med dem. Visst är det en smula förvånande att gigantiska Microsoft, världsledande inom så många områden, nu flitigt börjat leva efter det gamla talesättet? Jag syftar dels på företagets beslut att köra Android i sin kommande viktelefon Surface Duo – men kanske ännu mer på att man omfamnat rivalen Googles webbläsarmotor och byggt en hel mjukvara baserad på den.

Test: Första intrycket av nya Chromium Edge

Den Chromium-baserade versionen av Microsofts utskällda Edge-webbläsare har imponerat på experterna, såpass att den bedöms vara bättre än Google Chrome i ett antal avseenden. Det har lett till tidiga spekulationer om att ett nytt webbläsarkrig kan vara på gång, och jag är absolut benägen att hålla med.

Det första mottagandet har naturligtvis varit viktigt för Microsoft. Som nyhetsredaktör på en pc-tidning har jag ofta funderat på hur många som skrattat åt Edge bara för sakens skull. Det var länge sedan Microsofts webbläsare var direkt dålig. Likväl har många användare över hela världen bara använt den en gång; för att ladda ned en annan, trendigare webbläsare.

Läs också: Microsoft till Firefox-användare: "Byt till Edge"

Nu är användarna så pass vana vid Googles Chromium-motor att Microsoft knappast hade kunnat gå en annan väg om de fortfarande hyser förhoppningar att bli relevant på webbläsarmarknaden. Men med en ny, fräsch och Chrome-osande surfupplevelse som fungerar direkt när du startar din nya dator för första gången har förutsättningarna blivit betydligt ljusare.

Microsofts största strid blir nu mot vårt invanda beteende att direkt förskjuta företagets webbläsare som undermålig. Det är ett svårt uppdrag, men inte omöjligt. Titta på den resa man gjort med Defender de senaste åren. 50 procent av pc-användarna världen över nöjer sig nu med Microsofts säkerhetssvit framför att köpa/ladda ned de etablerade företagens alternativ.

Nu kan vi inte dra vattentäta paralleller mellan Defender och Edge eftersom den sistnämnda produkten konkurrerar med andra gratisalternativ. Men precis som med webbläsare har många betalat för antivirussviter av gammal vana, ända tills de insåg att ett fullgott alternativ fanns mitt framför näsan på dem.

Stort test: 10 smarta säkerhetspaket för Windows

Jag tror inte att nya Chromium-Edge kommer att detronisera Google Chrome över en natt. Jag tror faktiskt inte att det kommer att hända över huvud taget. Men jag är säker på att vi får se en sakta stigande Edge-kurva i webbläsarkriget som Microsoft kan luta sig mot på ett helt nytt sätt. Och lite konkurrens är, som bekant, aldrig fel.