En ny undersökning, genomförd av säkerhetsfirman Eclypsium, visar att hundratals miljoner datorkomponenter uppskattas ha mjukvara som inte är tillräckligt säker. Datorkomponenterna inkluderar styrplattor, nätverkskort, usb-dockor, webbkameror och wifi-adaptrar. Något som kan utnyttjas av hackare och som även innebär en säkerhetsrisk för de komponenter i en dator som annars har säker mjukvara. Det rapporterar Wired.

Komponenterna med osäker mjukvara kan uppdateras av hackers med kod som inte behöver säkerhetsgodkännande från andra datorkomponenter. Det gör att någon kan skriva om koden och ta kontroll över komponenten och få tillgång till exempelvis nätverket, webbkameran, muspekaren med mera. Detta samtidigt som intrånget är ytterst svårt att upptäcka och kan stanna kvar även om datorn skulle installeras om.

Den stora mängden datorkomponenter som idag har otillräcklig säkerhet innebär att det idag i princip inte finns en laptop som är helt säker.

Mjukvaruhackning av den här typen uppskattas samtidigt vara relativt ovanlig för stunden. Främst används det i en forskningsmiljö eller av ett begränsat antal mycket duktiga hackers som misstänks jobba för olika säkerhetstjänster och statsmakter.

Eclypsium argumenterar för att problemet varit känt länge och spårar det till försörjningskedjan. Där datortillverkare ser till att uppdatera sin komponenter ordentligt på grund av att de har ögona på sig men inte lyckas samstyra med sina leverantörer att låsa ner mjukvaran för sina komponenter.

Läs också: Nästa version av Chrome ger bättre stöd för nfc - och högre säkerhet