Windows-uppdateringar har länge varit något du som användare hade väldigt lite kontroll över. Du kan skjuta upp installationen några veckor, eller välja att frivilligt installera uppdateringar innan de blir automatiska, men mycket mer kontroll än så finns inte.

Med start redan i dag ska Microsoft rulla ut ett nytt system som äntligen ger användare mer att säga till om. Under Windows Update kommer du när din maskin får tillgång till nyheterna se två avdelningar: Automatiska och frivilliga uppdateringar.

Automatiska uppdateringar inkluderar säkerhetsfixar och annat som behöver uppdateras för att Windows ska fortsätta fungera som det ska. Frivilliga uppdateringar är exempelvis nya drivrutiner för hårdvara som inte har märkts av tillverkaren som nödvändiga.

Bleeping Computer skriver att det senare ackompanjeras av en nyhet för hårdvarutillverkare. De kan från och med nu märka drivrutinsuppdateringar som automatiska eller manuella. Genom att välja manuellt hamnar uppdateringen i sektionen för frivilliga uppdateringar och därmed installeras den förmodligen bara av vissa användare, vilket hjälper tillverkaren att testa den.