Det är inte bara i den vanliga skolan som det sker undervisning. Sverige är ett land av folkbildning, och det hålls studiecirklar, kurser och utbildningar i en rad olika sammanhang.

En av utmaningarna när det gäller studier handlar om kommunikation. I den vanliga skolan sköts det här ofta via så kallade utbildningsplattformar som skolan eller kommunen har köpt in. För andra kan Google Classroom vara en intressant gratislösning.

Tjänsten var ursprungligen låst till skolväsendet, men sedan 2017 är den öppen för alla. Det enda kravet är att samtliga har ett Google-konto – exempelvis en Gmail-adress.

Allt på ett ställe

Upplägget på Google Classroom är enkelt, och finns förstås även på svenska. Du som lärare skapar en sida för varje klass/grupp och bjuder sedan in dina elever. Via Google Classroom går det sedan att skicka meddelanden till alla elever – eller några utvalda. Det går även att schemalägga dem så att de exempelvis går ut på lektionsdagen.

Men den viktigast funktionen handlar om att skapa läromaterial. Det här kan du göra med hjälp av verktyg som Dokument, Presentationer och Kalkylark, alltså Googles ”Office-paket”. Klassen har också en gemensam mapp i molntjänsten Drive, så att det går att dela alla sorters filer.

För att kontrollera att eleverna lärt sig något kan du skapa hemuppgifter och frågor. Kanske en frågesport (quiz) gör lärandet roligare.

Eftersom allt samlas i Google Classroom kan du som lärare följa vad en elev gör, vilket gör det lättare att komma med feedback – eller skriva betyg och omdömen.

Som alltid när det gäller Google-tjänster bör man dock tänka på att allt vi gör här används av företaget för att samla information om oss användare.


Så funkar Google Classroom

Google Classroom

1. Meny
Kalender, att göra-listor, klasslistor med mera samlas här.
2. Uppdateringar
Här visas det aktuella flödet (som i vårt exempel).
3. Uppgifter
Skapa material, frågor och uppgifter till klassen.
4. Personer
All information om eleverna samlas här – och du kan förstås ta bort en elev från kursen.
5. Betyg
Google Classroom kan hjälpa dig att sätta betyg.
6. Mer
Ändra inställningar – och hitta genvägar till andra Google-tjänster.
7. Kurskod
Den här koden låter eleverna bli medlemmar i kursen.
8. Tema
Temabilden kan du ändra här.
9. Att göra
Här visas det material som är på väg in från eleverna.
10. Meddelanden
Skicka meddelanden till klassen.
11. Kommentar
Alla kan förstås kommentera meddelanden, à la Facebook.


Frågor och svar om Google Classroom

Google Classroom

1. Inloggning: Krävs det någon registrering?

För att använda Google Classroom krävs bara en inloggning med Google-konto (Gmail-adress). Saknar du en sådan, eller vill du skapa en ny, surfar du till accounts.google.com, klickar på Skapa konto, Åt mig själv. Fyll i önskade information i den guide som öppnas.

Surfa sedan till classroom.google.com, välj Öppna Classroom och logga in. Första gången visas en guide där du får godkänna villkoren genom att trycka på Fortsätt.


Google Classroom

2. Hur skapar jag en klass…

Som lärare får du nu skapa en klass. Det gör du genom att trycka på plus-ikonen högst upp till höger och välja Skapa kurs. Godkänn villkoren, ge kursen ett namn, fyll i övrig information och bekräfta med Skapa. Du ser nu kursens namn och en kurskod.


Google Classroom

3. … och hur bjuder jag in eleverna?

En elev går med i din kurs genom att göra som i steg 1 och därefter klicka på plus-ikonen till höger. Här väljer hen Gå med i kurs, anger kurskoden och väljer Gå med. Koden är inte särskilt komplicerad, så du kan skicka den till eleverna eller skriva upp den på tavlan.

Som du ser används samma tjänst för både lärare och elever – så du kan inta båda rollerna i olika sammanhang.


Google Classroom

4. Kan jag använda mobilen?

Google Classroom finns förstås som app, både för Android och Iphone/Ipad. Du laddar ned den genom att söka efter Google Classroom i Google Play Butik eller App Store.


Google Classroom

5. Hur gör en vanlig lärare?

Om du är lärare i en ”vanlig” skola kan du inte använda den fria varianten av Google Classroom. Skolan måste i stället skaffa något som kallas för G Suite for Education, och det är ett beslut som skolledningen måste fatta. Orsaken är bland annat att dataskyddsförordningen GDPR har tydliga regler för hur elevernas personuppgifter får hanteras.