Vad har du för moderkort? Hur mycket minne och vilken typ? Vad sitter det för grafikkort i datorn? Ibland är det information som behövs, till exempel för att kunna köpa rätt komponenter vid en uppgradering.

Ett säkert sätt att ta reda på detta är förstås att öppna datorn och läsa direkt på komponenterna, i alla fall om det är en stationär dator, men det kan vara lite bökigt. Windows kan numera erbjuda en hel del av denna information, men inte allt och inte samlat på ett ställe.

Men det finns en hel del tredjepartsprogram som kan göra det och som inte är svåra att hantera. Vi har fastnat för Speccy, ett litet gratisprogram som är gjort av samma upphovsmän som det världsberömda och utmärkta städprogrammet Ccleaner – ett program som vi rekommenderat många gånger.

Speccy

1. Summary

Ladda ned programmet på www.ccleaner.com. Se till att välja gratisversionen och installera sedan som vanligt. När du startar programmet visas en enkel sammanfattning. Du ser Windowsversion, processor, minne, moderkort, grafik och lagring.


Speccy

2. CPU

Du kan klicka på valen till vänster för att få fram betydligt mer specificera information på detaljnivå om till exempel processorn. Notera att även temperaturen visas.


Speccy

3. RAM

Samma detaljerade information visas för moderkort och minne. Du kan till och med se hur många lediga minnesplatser du har för att enkelt kunna komplettera.


Speccy

4. Network

Som en bonus kan du också få mycket detaljerad information om ditt nätverk och alla anslutningar. Självklart kan du också spara eller skriva ut en rapport.