Google Nest är numera namnet Googles röststyrda högtalare. Genom att säga Hej Google kan du ge dem olika typer av kommandon för att exempelvis öka och minska volymen eller hoppa till nästa låt i en spelningslista. Du kan även göra internetsökningar med rösten eller ge högtalaren kommandon som Timer 30 minuter eller Sätt alarm på 07.30.

Har du smarta lampor som Ikea Trådfri eller Philips Hue kan du även tända och släcka dem med rösten – och du kan också hissa upp eller ned Ikeas trådlösa rullgardin Fyrtur.

Små och billiga

Google-högtalarna är både små och billiga. Ja, vissa butiker säljer den minsta modellen för runt 300 kronor och standardhögtalaren för 900 kronor.

Du som väljer så här billiga högtalare kan inte räkna med någon fantastisk ljudkvalitet. De passar bra för att lyssna på radio och popmusik i ett rum, men inte mycket mer. Det finns dock en smidig lösning och det är att köpa flera högtalare och koppla ihop dem till ett så kallat multiroom-system.

Som standard är varje Google-högtalare en separat enhet. Du kan med andra ord spela upp olika ljud på varje enskild högtalare. Det här kan vara bra, men ibland vill man förstås höra samma ljud i alla högtalare – och det är detta som blir möjligt med ett multiroom-system.

Att koppla ihop högtalarna är lätt fixat – och du behöver inte fatta beslutet en gång för alla. Om du vill kan du spela upp ljudet överallt, men du kan lika gärna göra det på en enda högtalare. Ja, har du många högtalare kan du skapa flera olika grupper.

Du kan med andra ord antingen spela upp ljudet på en enskild högtalare i köket, två högtalare i vardagsrummet – eller alla högtalare i hela bostaden.

Spela musik och radio

Oavsett om du använder Google-högtalarna separat eller som ett multiroom-system finns det många smarta sätt att styra musik och radio med rösten.

  • Du kan spela upp en radiokanal i dina Google-högtalare genom att säga Hej Google, spela ”kanalens namn”.
  • För att lyssna på ett enskilda Sveriges Radio-program/poddar kan du även säga Hej Google, prata med Sveriges Radio. Sedan säger du namnet på önskat program.
  • Har du ett konto hos exempelvis Spotify eller Google Play Music kan du säga Hej Google, spela ”namn” för att spela upp en låt eller en artist. För att det här ska fungera måste du logga in på ditt konto i Google Home-appen. Här väljer du Inställningar, Tjänster för Google Assistent, Musik. Markera rätt tjänst och följ instruktionerna.

Steg för steg: Skapa en högtalargrupp

Google Home

1. Öppna app

Se till att alla Google-högtalare är inkopplade på samma nätverk och att de fungerar som de ska. Öppna sedan appen Google Home på din mobil eller platta och tryck på +, alltså plusknappen uppe till vänster. Observera att detta inte går att göra på din dator.


Google Home

2. Skapa en grupp

I listan väljer du Skapa högtalargrupp. Du ser nu vilka Google Home-enheter som finns anslutna till ditt nätverk. Markera alla som ska ingå i din högtalargrupp och tryck på Nästa. Du kan närsomhelst skapa fler grupper genom att göra samma sak igen.


Google Home

3. Döp gruppen

Du får nu ge din högtalargrupp ett namn. Det är detta som du ska säga när du ber Google spela upp ljud, så det är klokt att välja något som är smidigt att uttala och komma ihåg. Skriv in namnet och bekräfta med Spara så skapas din högtalargrupp.


Google Home

4. Spela med mobilen…

För att använda mobil/platta/dator öppnar du rätt app (eller Google Chrome). Tryck på cast-ikonen och välj den nya symbolen för din högtalargrupp. De gamla alternativen finns dock kvar, så du kan fortfarande spela upp ljudet på en enda högtalare.


Google Home

5. … eller rösten

För att spela upp ljud med hjälp av rösten lägger du till på ”högtalargruppens namn” i slutet av ditt röstkommando. Om din högtalargrupp heter Hemgrupp kan du exempelvis säga Spela nyheter på Hemgrupp för att lyssna på den senaste Eko-nyhetssändningen.


Google Home

6. Styr gruppen

För att styra högtalarna öppnar du Google Home och väljer högtalargruppen. Tryck på reglaget för att styra volymen på respektive högtalare. Du kan också välja Inställningar för att lägga till och ta bort enheter – eller radera hela gruppen