Deepfake är det engelska ordet för ett filmklipp där man med artificiell intelligent (ai) byter ut ett ansikte. Det här är en omdiskuterad teknik som kan användas i propagandasammanhang, men även för skojs skull.

Doublicat är ett exempel på det senare. Det är en mobilapp där du tar en bild på dig själv och lägger in den i en kort filmsnutt med exempelvis en kändis.

Att använda Doublicat är lätt:

Doublicat

1. Surfa till Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Doublicat. Installera appen och godkänn villkoren
2. Använd appen för att ta en tydlig bild på dig själv rakt framifrån.
3. Leta upp den meme du vill använda. Behöver du begränsa sökningen kan du klicka på rätt kategori i mitten.

Doublicat

4. Välj den bild du vill använda och tryck på Reface. Nu skapas din animation under några sekunder.
5. Klicka på More för att dela den med andra, Save för att spara den på telefonens minne eller Stories för att lägga den på Instagram
6. Klart!

deepfake
Det färdiga resultatet.

Att använda den här typen av appar är inte helt oproblematiskt, som framgår av den här artikeln. Doublicats tillverkare hävdar dock att dina bilder raderas när din meme är klar. Däremot sparas den tekniska informationen, men den delas inte med andra.

Tillverkaren ligger för övrigt även bakom en äldre tjänst med ungefär samma upplägg. Den heter Reflect och kan även användas på datorn.