Fler bärbara datorer


När vi i höstas testade 15-tums laptops, det kanske enklaste och mest prisvärda segmentet av bärbara datorer, kunde vi konstatera att det faktiskt går att få riktigt bra prestanda, funktioner och kvalitet för runt 15 000 kronor. Men det går att komma undan med ännu mindre utan att behöva kompromissa med det grundläggande.

Du kan få en dator med snabb Intel Core eller AMD Ryzen-processor, full hd-skärm, ordentligt med lagring och generöst med anslutningsmöjligheter för under 10 000 kronor. För det mesta också med extra grafikprestanda, antingen för att snabba upp bild- och videoredigeringsprogram, eller till och med för spel.

Prispressat, men ska klara det mesta

Här har vi testat sex stycken laptops som ger dig allt du behöver för vardaglig användning i hemmet. De ska täcka flera olika behov, inte bara att surfa, mejla och jobba med kontorsprogram på en laptop med lite större skärm och bekvämt tangentbord. De här datorerna ska kunna vara din huvud-pc du även gör sådant som tittar på strömmad film med, eller skapa egna filmer och annan media.

Det här ska, trots pressat pris, kunna vara datorn du använder till allt i hemmet. De flesta datorerna i testet har tangentbord med sifferknappsats vid sidan, riktigt ethernetuttag för fast nätverk, en eller till och med två separata skärmutgångar, och gott om usb-portar.

Det är däremot inte så självklart att du hittar nymodigheter som usb-c-ingångar det går att ladda batteriet med, snabb wifi 6-uppkoppling, biometrisk inloggning, eller thunderbolt 3. Det här är alla relativt färska datorer släppta under 2019 eller 2020, men i den här lite lägre prisklassen används ibland fortfarande äldre och billigare teknik. Men väl beprövad, och fortfarande inte dålig.

5 saker att tänka på när du köper laptop

Praktik och underhållning i hemmet

Då vi främst fokuserar på hemmabruk för datorerna är vi inte lika bekymrade som vanligt över sådant som låg vikt och lång batteritid. Vi ser snarare ett scenario där du har laptopen på skrivbordet, och som mest transporterar den mellan sovrummet och köksbordet och tillbaka, eller packar ner den för att ta till sommarstugan. Några extra hekto och extremlång batteritid blir då mindre viktigt än sådant som ergonomi, kvalitet på skärm, högtalare, tangentbord och musplatta.

Av de sex datorer vi fick in till test visar sig hälften vara tänkta för datorspel, med typisk gamer-design, extra kraftfulla grafikkort och till och med i två av dem rgb-ljus som låter dig ställa in färg på tangentbordets bakbelysning. Det brukar vi hålla oss ifrån när vi gör ”vanliga” laptoptester. Ofta får du betala extra för högfrekventa skärmar som prioriterar svarstider över generell bildkvalitet, och får dras med högljudd kylning.

I detta lägre prissegment fungerar gaming-datorer mer som en vanlig laptop, och det är ingen skillnad på typen av bildskärm, och komforten i mus och tangentbord är ofta överraskande hög. Om du inte har något emot lite utstickande design så får du det mesta som standardlaptops erbjuder, och ofta lite extra prestanda, till ett bra pris. Speciellt eftersom vi inte lägger så mycket fokus på lång batteritid.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga stora laptoptillverkare och bad dem ställa upp med en aktuell modell som passade våra kriterier – 15,6-tumsskärm med minst 1080p-upplösning, goda jobbprestanda och pris under 10 000 kronor i svenska butiker. Av tio tillfrågade leverantörer hade fem lämpliga datorer att skicka, och vi lyckades komplettera med en extra, lånad från en distributör.

Datorerna prestandamättes med Cinebench R20 och Geekbench 5, samt bedömdes manuellt med arbete i Photoshop Elements, Adobe Acrobat, Microsoft Powerpoint samt webbaserade produktivitets- och mediaströmningstjänster, samt mindre krävande datorspel för de datorer som har spelgrafik. Lagringsprestanda mättes med HD Tune Pro och batteritid med Imtec Battery Mark.