Om du har flera trådlösa nätverk hemma, kanske åtkomstpunkter med olika namn, eller om din arbetsplats har flera nätverk kan du inte enkelt välja vilket du vill logga in på.

Windows kommer ihåg alla nätverk du varit inloggad på och kopplar upp dig automatiskt när du är i närheten. Det är ju bra, men operativsystemet funderar aldrig på vilken signal som är starkast. I stället väljer det nätverk efter en förutbestämd lista som är baserad på i vilken ordning nätverken lagts till.

Det är standardbeteendet och det kan vara problematiskt, särskilt om du ofta måste ändra vilket wifi-nätverk din dator är ansluten till manuellt. Men det går att ställa om prioriteringsordningen så att den passar dig bättre.

Wifi

1. Öppna Kommandotolken med administratörsbehörighet. Enklaste sättet att göra det brukar vara att högerklicka på Start-knappen och välja detta i menyn. Men i senare versioner av Windows 10 finns Powershell där i stället. Då kan du högerklicka på samma sätt och skriva cm.

2. Godkänn att programmet får göra ändringar.

3. Skriv netsh wlan show profiles.

Detta listar alla sparade wifi-anslutningar, de kallas profiles.

4. Du kan nu ordna om dem med kommandot netsh wlan set profileorder name="anslutning" interface="Wi-Fi" priority=1.

I stället för anslutning skriver du namnet på den profil du vill flytta. I stället för Wi-Fi skriver du vad interfacet heter – det står på första raden ovanför listan. I stället för 1 skriver du det ordningsnummer du vill ha på profilen.

5. Du kan köra netsh wlan show profiles igen för att se att ordningen ändrats.