Enligt statistiken uppgraderar de flesta sina smarta telefoner och plattor vartannat år (åtminstone i USA). Det här betyder förstås att det är en oerhörd massa enheter som slängs eller bara ligger och skräpar i någon låda.

Även om detsamma kanske inte gäller dig, har du säkert vid någon tidpunkt bytt telefon. Vad hände med den gamla då? Att den inte är av senaste modell betyder ju inte automatiskt att den är värdelös.

Du kan förstås ge bort den om du hittar någon som vill ha den. Men varför inte återanvända den? Det finns gott om tänkbara användningsområden, till exempel som radio, spelkonsol, e-läsare, mediecenter eller något annat.

Vi presenterar fyra vettiga förslag, men det finns förstås andra. Här visar vi en Android-telefon, men ungefär samma saker kan förstås göras med IOS-enheter. Avinstallera och rensa bort så mycket som möjligt som du inte behöver innan du börjar.

Gammal mobil

1. Spelkonsol

Med en Google Chromecast i tv:n kan du utnyttja telefonen som konsol för retrospel. Installera emulatorerna PPSSPP – PSP emulator, Mupen64Plus, Classicboy och Drastic DS Emulator och kör. Komplettera gärna med en bluetooth-spelkontroll.


Baby Monitor

2. Barnvakt

Du behöver inte köpa en dyr babymonitor för att hålla koll på ditt sovande barn. Installera en app som Dormi – Baby Monitor, Baby Monitor 3G eller Baby Cam och rigga upp telefonen i barnkammaren.Remote

3. Fjärrkontroll

Gör telefonen till en extra fjärrkontroll till tv:n, så att ni slipper slåss om den enda. Om din tv har wifi finns det gott om appar att använda, exempelvis Remotie, Video & TV Sideview, Universal TV Remote Control och Remote Control Collection.


Mobil

4. Leksak

Skapa en begränsad profil för barnen. Sedan kan du bestämma vilka appar de ska få komma åt och installera sådant som Youtube Kids, ABC Kids, Kids Doodle och liknande.