Att du kan fästa program i Aktivitetsfältet i Windows vet du säkert. Det är behändigt för att alltid ha snabb tillgång till program som du ofta använder. Det är bara att högerklicka på programmet i Start-menyn, välja Mer och sedan Fäst i aktivitetsfältet.

Men det går bara att fästa program. Du kommer att upptäcka att om du vill fästa något som inte är en app eller ett program, till exempel en fil eller en mapp, går det inte, utan du måste leta efter en annan lösning.

Så fäster du en genväg till hårddisken

Det går dock att lura systemet. Det går till exempel att med lite invecklat trixande fästa en fil. Den här gången ska vi titta på hur du fäster en av dina enheter, till exempel en hårddisk. Det kan vara praktiskt för att snabbt komma åt en disk som du utforskar regelbundet.

Knepet fungerar även med flera enheter, men då kan det vara lämpligt att ge dem olika ikoner för att skilja dem åt.

Aktivitetsfältet

1. Genväg

Öppna Utforskaren och högerklicka på den aktuella enheten. Välj Skapa genväg. En genväg placeras på skrivbordet.


Aktivitetsfältet

2. Mål

Högerklicka på genvägen och välj Egenskaper. I fältet Mål, skriv explorer följt av ett mellanslag framför enhetsbokstaven. Stäng med OK.


Aktivitetsfältet

3. Ikon

Högerklicka och välj Egenskaper igen. Klicka på Byt ikon. Bläddra fram en lämplig ikon (filen shell32.dll är bra att titta i). Stäng med OK.


Aktivitetsfältet

4. Placera

Nu kan du flytta din genväg till Aktivitetsfältet, där den gör sig bra bland de övriga och omedelbart öppnar din disk med ett klick.

Så fäster du valfri fil

Aktivitetsfältet är till för att fästa program för att göra dem snabbåtkomliga och att det normalt bara fungerar med just program. Att lura Windows är kul och det kan vara lite av en sport att göra något som egentligen inte ska gå.

Det kan ju till exempel vara användbart för något dokument som du använder mycket regelbundet och därför vill ha extra nära till hands.

Aktivitetsfältet

1. Visa ändelse

Öppna Utforskaren och leta reda på din fil. Kontrollera på Visa-fliken att Filnamnstillägg är förbockat, så att du kan se alla filändelser.


Aktivitetsfältet

2. Byt ändelse

Högerklicka på filen och välj att byta namn. Kom ihåg den gamla filändelsen och ändra sedan till .exe. Klicka Ja för varningen.


Aktivitetsfältet

3. Byt tillbaka

Du kan nu dra filen till Aktivitetsfältet, där den ser ganska intetsägande ut. Återvänd till filens mapp och bytt tillbaka till den ursprungliga filändelsen.


Aktivitetsfältet

4. Justera

Högerklicka på din nya genväg, högerklicka igen på filnamnet och välj Egenskaper. På fliken Genväg, ändra tillbaka till rätt filändelse. Om du vill kan du byta ikon också.