Att du kan fästa program i Aktivitetsfältet i Windows vet du säkert. Det är behändigt för att alltid ha snabb tillgång till program som du ofta använder. Det är bara att högerklicka på programmet i Start-menyn, välja Mer och sedan Fäst i aktivitetsfältet.

Men det går bara att fästa program. Du kommer att upptäcka att om du vill fästa något som inte är en app eller ett program, till exempel en fil eller en mapp, går det inte, utan du måste leta efter en annan lösning.

Det går dock att lura systemet. Det går till exempel att med lite invecklat trixande fästa en fil. Den här gången ska vi titta på hur du fäster en av dina enheter, till exempel en hårddisk. Det kan vara praktiskt för att snabbt komma åt en disk som du utforskar regelbundet.

Knepet fungerar även med flera enheter, men då kan det vara lämpligt att ge dem olika ikoner för att skilja dem åt.

Aktivitetsfältet

1. Genväg

Öppna Utforskaren och högerklicka på den aktuella enheten. Välj Skapa genväg. En genväg placeras på skrivbordet.


Aktivitetsfältet

2. Mål

Högerklicka på genvägen och välj Egenskaper. I fältet Mål, skriv explorer följt av ett mellanslag framför enhetsbokstaven. Stäng med OK.


Aktivitetsfältet

3. Ikon

Högerklicka och välj Egenskaper igen. Klicka på Byt ikon. Bläddra fram en lämplig ikon (filen shell32.dll är bra att titta i). Stäng med OK.


Aktivitetsfältet

4. Placera

Nu kan du flytta din genväg till Aktivitetsfältet, där den gör sig bra bland de övriga och omedelbart öppnar din disk med ett klick.