När Lenovo kallade en dator för Yoga innebar det länge att det var en flippbar konstruktion med pekskärm. Men numera är det tillverkarens varumärke för all sorts premium-laptop för konsumenter. Det här är dock en klassisk Yoga-dator, med 360 graders vikbar skärm som kan ställas i surfplatteläge eller digitalt fotoramsläge.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Här får du en bra pekskärm och inbyggd stylus-penna i en laptop som trots slimmad form har övertygande prestanda. Det är dock synd att inte ett vassare skärmalternativ verkar finnas tillgängligt i Sverige. Det hade kunnat vara elitklass på detta, istället för bara bra. Men då hade vi nog inte fått ett så här bra pris. 

Positivt

  • Tunn och lätt i klassen.
  • Inbyggd pekpenna.
  • Snyggt, kraftfullt ljud.
  • God batteritid.

Negativt

  • En hel del fläktbrus.
  • Skärm lite under proffsklass.
  • Få externa anslutningar.

Testad produkt: Lenovo Yoga C940
Pris: Från 16 490 kr hos Prisjakt.

Det är givetvis ingen platta att köra handhållen, med sina två centimeters tjocklek, 35 centimeter på bredden och nästan två kilo i vikt, men uppställd och ut- och invänd på ett bord har den en skärm som blir en utmärkt arbetsyta för en stylus-penna, med god precision och fin tryckkänslighet. Och för att vara en kraftfull 15-tums laptops är den smidig.

En penna sitter också infälld i datorn och dras ut från sidan. Den är kanske något tunn för idealiskt grepp, men fungerar annars utmärkt. Den laddas automatiskt när den sitter i datorn, och har sedan ungefär tre timmars användningstid.

I vanligt laptopläge är Yoga C940 en stabil dator med stadigt aluminiumchassi, fullstort tangentbord med sifferknappsats och bekväma ytor att vila handlederna på. Musplattan är kompaktare än i många andra datorer nu för tiden, men bekväm och funktionell. En fingeravtrycksläsare sitter behändigt placerad under tangentbordet. Tangentbordet har gedigen kvalitetskänsla i knapparna om än kanske något kort slaghöjd för att vara idealiskt.

Snålt med portar

Bakbelysning i tangentbordet är ställbar i två steg och som bäst skiner den på bra för extra tydlighet. För det mesta behöver vi det dock inte alls, då tecknen på knapparna är extra tydliga. Det är rätt så få externa portar på sidorna för att vara en såpass stor dator. Bara en usb-port på ena sidan och dubbla thunderbolt 3 på den andra. Lite fler möjligheter hade varit tacksamt. Vi får i alla fall med en adapter mellan thunderbolt och hdmi samt vga.

Det här är inte en riktig proffsdator med högupplöst skärm utan upplösningen är på 1920 x 1080 bildpunkter. Det ska också finnas en modell med 4k-skärm, men den ser vi inte ut att hitta i svenska butiker. Färgomfånget är också mer i bra klass för mediekonsumtion än mediaskapande. Den ger oss strax över srgb-omfång. Det är dock långt till dci-p3 eller Adobe RGB. Det finns inte heller någon egen skärmhantering med möjlighet att välja bildprofil, ställa in färgtemperatur eller liknande.

Men för en ambitiös hobbyist som vill ha en penn-kompatibel laptop för att till exempel teckna på, är den riktigt bra, och ett prisvärt alternativ till exempelvis Microsoft Surface Book 3. Du får även fin färgprecision inom den rymd skärmen visar, i alla fall efter en enklare manuell kalibrering. Skärmen har också trevligt vass kontrast med djup svärta, även när vi blåser på med full ljusstyrka vilket innebär en bit över 400 cd/m2.

Lenovo Yoga C940-15

Halvtunga prestanda

Prestandamässigt är den väl presterande utan att direkt sticka ut. Datorn är byggd på nionde generationens sexkärniga Intel Core i7 i kraftfulla H-serien, 16 GB snabba ram-minnen och grafikkortet Geforce GTX 1650. Det är en bra kombination för att jobba i till exempel Adobe Photoshop eller Affinity Designer. Minnet går dock tyvärr inte att expandera, vilket hade varit ett litet plus i kanten.

Grafikkortet räcker även för enklare spelande, men en långsam responstid i skärmen gör att den inte är idealisk för det. Däremot gör den fina kontrasten och srgb-matchningen den utmärkt för en biostund. Speciellt med bra hdr-funktion tack vare den fina kontrasten i panelen.

Du får också riktigt trevliga högtalare med livfullt och detaljerat ljud och utmärkt ljudförbättring samt möjlighet till finjustering tack vare Dolby Atmos-stöd. De är inbyggda i gångjärnet, vilket gör att de låter likadant om du kör i laptop- eller tabletläge. Det har dock gjort att det inte fått plats med så mycket till bashögtalare, så en viss fyllighet saknas, även om maxvolymen är rejäl.

Passiv till aggressiv kylning

Det är bra det, för ibland kan det behövas för att överrösta systemfläktarna. När datorn blir hårt belastad är kylningen aggressiv och flyttar mycket luft. Den har dock en neutral ton och blir aldrig särskilt påträngande. Och den visar sig vara effektiv, vi får ut lite bättre topprestanda vid långvarig användning än vad vi är vana vid i datorer med denna processor.

I Lenovos inställningsprogram Vantage kan vi välja att antingen köra datorn i prestandaläge med extra kylning eller i "Sval och tyst"-läge med dämpad kylning. Då går den aldrig upp i maximalt kylningsläge, men vi tappar 15-20 procent i maxprestanda. I Vantage kan vi också ställa in en hel del annat. Här har Lenovo samlat all support- och garantiinformation du kan tänkas behöva, och en handfull andra smarta funktioner som kontroll av webbkamera och extra wifi-säkerhet.

Det är dock ett ofta lite rörigt program att hitta rätt i, så utforska det med tålamod. Flera viktiga funktioner går även att nå från en snabbmeny i aktivitetsfältet. I övrigt är det fritt från bloatware, så när som en 30-dagarsversion av McAfee Livesafe som Lenovo för vår del lika gärna kunde skippat.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga C940-15
Testad: September 2020
Modellnummer: 81TE0011MX
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7 9750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: Gefoirce GTX 1650 MaxQ, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4 (max 16 GB)
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.0, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, adapter usb c till hdmi/vga
Ljudnivå: 0-44 dBa
Batteritid: 3h 10min (hög belastning), 13h 30min (låg belastning)
Storlek: 35,6 x 23,9 x 2 cm
Vikt: 1,9 kg
Rek. pris: 19 990 kr
Aktuellt pris: Från 16 490 kr hos Prisjakt
Garanti: 2 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 2 500 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 863 poäng
Geekbench 5, grafik: 38 610 poäng
Disk, läsning: 837,5 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 4 av 5