Testad produkt: Yoga C940
Pris: 16 990 kr hos CDON.

Yoga C940 14-IIL presenterades på IFA-mässan under tidig höst 2019, och finns nu att köpa i ett stort antal svenska butiker, samt i Lenovos egna webbutik. Det är en lyxigt välbyggd 14-tummare i flippbar design med helblank pekskärm och Intels senaste Ice Lake-processor med Iris Plus-grafik. Priset för en dator ligger på ungefär 17 000 kronor, men det finns snäppet billigare och dyrare varianter.

Datorn finns i en handfull olika konfigurationer, men inte med någon enorm skillnad i funktion och prestanda. Det handlar om antingen en Core i5 eller Core i7 som processor, samt olika val av lagring och bildskärm. Du kan till exempel få 4k-skärm och upp till 1 TB ssd om du betalar extra. Det finns också två färgval – mörk aluminiumyta och en i ljusare ton.

Många variationer, men små

Just den modell som vi fått in för test är en kombination som vi faktiskt inte hittar till salu varken i butiker eller på Lenovos egna webb, med våra specifikationer och mörkgrått yttre, med modellnummer 81Q9006FMX. Men en exakt likadan modell fast i ljusare utförande finns, som har nummer 81Q9006FMX. 

Yoga C940 baksida
Yoga C940 har ett stramt och avskalat yttre med platta kortsidor och få detaljer på utsidan.

Det är bara just färgen som skiljer dem åt. I Lenovos webbutik kan du faktiskt konfigurera ihop exakt denna dator och välja färg. Men då får du räkna med leveranstid på den på upp till en månad. Det känns inte riktigt rimligt. Vi hoppas den mörkare modellen kommer ut i butiker snart, då vi föredrar den rent utseendemässigt.

Oavsett färg är det en stramt utformad laptop med alltigenom hög byggkvalitet. Den är inte extremt slimmad eller lätt, utan Lenovo har istället siktat på en styv konstruktion och betryggande stadighet. Skärmmarginalerna är inte så extremtunna som på en del kompakta laptops på senare tid, det är en knapp centimeter i ovankant och två och en halv nedtill, men smalare på sidorna.

Få men bra anslutningar

Upptill har datorn en liten extra millimeter på mitten för att rymma webbkameran, samt en linsskyddsmekanik, för den som är orolig för spionerande hackare. Det gör också att den är trevligt enkel att greppa när vi vill fälla upp skärmlocket.

Samtliga externa portar sitter på ena kortsidan, och kan räknas på ena handens fingrar, två thunderbolt 3-portar varav du pluggar in strömadapter i en, en större usb 3-port, samt headsetuttag. För övrigt får du förlita dig på trådlös uppkoppling. Datorn har wifi 6-stöd med dubbla antenner och bluetooth 5.

På baksidan, i ”bokryggen” på datorn, hittar vi en pekpenna som sitter infälld och kan dras ut. Den är lite smal att greppa, men är annars en väl fungerande aktiv Stylus-penna. Den drivs på ett internt batteri och laddas när den är dockad i datorn.

Yoga C940 färger
Yoga C940 i två utföranden, den ljusgrå som kallas Mica (nej, vi vet inte varför) och den mörkgrå som fått namnet Space Grey.

Ljudet övertygar

Gångjärnet till den 360 graders flippbara skärmen är ett kromglänsande avlångt stycke som även innehåller en liten soundbar som mestadels följer med riktningen på skärmen. Det gör att den alltid har ljudet riktat åt rätt håll, inåt och snett upp mot dig när du använder den i laptopläge, och utåt i ut-och-invänt surfplatteläge. Då är den dock mer riktad uppåt än rakt fram. Liggande på ett bord blir det dock en bra upplevelse då ljudet då studsar i bordsytan och upp mot användaren.

Det är en riktigt bra liten soundbar, med rent ljud, hög maxvolym, överraskande mycket bas och klarhet i diskanten. Högtalarsystemet har Dolby Atmos-stöd och det går att få en hygglig surroundkänsla i dem med rätt filmmaterial. Framförallt är ljudkontrollen bra för musik som låter riktigt behaglig.

Även skärmen håller hög klass. I vår modell sitter som sagt en 1080p-panel, och det är en ips-skärm av bättre sort, utan färgskiftningar i olika vinklar och med både hög ljusstyrka på upp till ungefär 350 cd/m2 (även om specifikationerna utlovar 400, men det verkar den inte riktigt klara av) och djup svärta i mörka partier, vilket ger en övertygande kontrast för en skärm med sidomonterad led. Trots hög ljusstyrka blir vi dock aldrig helt av med störande reflexer i den helblanka ytan.

Skärmen har godkänd inte fantastiskt färgomfång med en palett på ungefär 90 procent av srgb-standard. Det ser fortfarande bra ut för att titta på film, men många konkurrenter kan skryta med 99 eller 100 procent där. I gengäld verkar Lenovo ha fått till nästan perfekt neutral vitbalans och god färgkorrekthet överlag.

Yoga C940 penna
Utdragbara pennan baktill är en smart detalj.

Bekväm och snabb för kontorsjobb

Tangentbordet har väl tilltagen yta och upplevs inte som trångt, men själva knapparna kunde gärna ha fått lite mer slaghöjd. Nu känns det något platt. Knapparna har dock god mekanik och fin klickkänsla. Tangentbordet har bakbelysning i två steg, men inget av dem mer än måttligt ljusstarkt. Musplattan har vi inte så mycket att säga om, den har god precision och är bekväm att använda.

Datorn övertygar i prestanda, och ger oss snäppet bättre resultat i benchmarktester än andra datorer vi sett med precis samma processor och grafik. VI hade kanske önskat oss lite extra grafikprestanda i form av till exempel Geforce MX-kort vid sidan av för att förbättra för Photoshop eller illustrationsprogram som man ju kan tänkas vilja köra på en pekskärm som denna, men för de flesta andra syften räcker hårvaran med god marginal.

De höga värdena i mätresultaten kan bero på snabba ram-minnen, men vi har ingen indikation på att de skulle vara exceptionella. Mer troligt är effektiv kylning. Dess massiva metallchassi kan nog leda bort värme mer effektivt än de lättare 13-tummare vi sett med samma hårdvara. Och det är också sällan datorn behöver dra igång fläktar på mer än lågvarv.

Mjukvarumässigt överraskar inte datorn. Du får en handfull appar för Dolby Atmos, Thunderbolt, pennkalibrering och ett systemuppdateringsverktyg, samt Vantage, Lenovos program för supportfunktioner, extra kontroll över wifi, webbkamera och mikrofon, samt extra systeminställningar, framför allt energisparfunktioner. Extra onödigheter är det ont om. Det enda vi kan hitta är en prova på-version av McAfees säkerhetspaket.

Yoga C940
Alla Yoga är inte längre vikbara till surfplatteläge, men denna är.

Omdöme

Yoga C940 är inte den nättaste datorn i klassen, men dess stadiga chassi, behändigheten med en pekpenna som inte kommer bort och dess solida kontorsprestanda övertygar. Vill du ha bästa kvalitet bör du dock gå upp ett steg till en 4k-modell. Den har Dolby Vision-stöd och större färgomfång. Med 4k ska du också få en smart ai-baserad uppskalningsfunktion, men den får vi inte här. Å andra sidan lär den då dra mer batteri. I 1080p-utförande är batteritiden godkänd, men inte exceptionellt bra, så vi skulle inte riskera det.

Specifikationer

Produktnamn: Yoga C940 14-IIL (81Q9006FMX)
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Plus
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.0, headset
Trådlöst: Wifi 6 (2x2), bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: 360-design med surfplatteläge, integrerad pekpenna, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 3h 50min (hög belastning), 15h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 32 x 21,6 x 1,6 cm
Vikt: 1,35 kg
Rek. pris: 17 499 kr
Pris: 16 990 kr hos CDON.

Prestanda

Cinebench R20: 1 703 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 481 poäng
Geekbench 5, gpu: 10 369 poäng
Disk, läsning: 842,3 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Goda prestanda
Imponerande ljud
Inbyggd pekpenna
Tyst drift

minus

Något stor och tung
Reflexer i skärmen
Inte snabbaste ssd

Betyg: 4 av 5

Lenovo Yoga C940-14 81Q9006FMX

Bästa pris just nu: 16990 kr