Netgear RAX20 testades februari 2020 och har uppdaterades med aktuella priser löpande.

Vi har under vintern testat prispressade wifi 6-routrar från Asus och TP-link lämpliga för mindre hushåll. Nu hart turen kommit till den billigaste av dem alla just nu, RAX20 från Netgear. Den är ofta listad i butiker som Netgear Nighthawk AX4, men det är lite tveksamt om det är ett namn som Netgear själva ens använder på den. Det står ingenstans på förpackningen eller på Netgears produktsida, så vi håller oss till RAX20.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med ett pris på nästan 1 700 kronor i butik är RAX20 inte direkt dyr, men det är inte långt upp till ett par lite kraftfullare konkurrenter. Det är en lättinstallerad och lättanvänd enhet som erbjuder god wifi för ett singel- eller tvåpersonshushåll, men inte så mycket mer än så i vare sig funktion eller kapacitet.

Positivt

  • God räckvidd på wifi 6
  • Lätt att installera och sköta
  • Kompakt design

Negativt

  • Begränsad kapacitet och maxhastighet
  • Mer måttlig klass på wifi 5
  • Få extra funktioner

Det är en enkel liten enhet i ett platt, fyrkantigt plastchassi, tänkt att stå i en hylla eller hängas på väggen. Den har inga lösa antenner som behöver skruvas på, utan två rätt så stora och långa blad fast monterade på vardera sida som du fäller upp. Baktill hittar vi vad som får anses vara en standarduppsättning nätverksportar, fyra gigabit ethernet för lan och en för wan att koppla till din router eller bredbandsuttag.

En usb 3-port sitter på sidan. Där kan du plugga in en extern hårddisk eller usb-minne och använda som enkel filserver med smb eller ftp, och upnp-mediaserver. Vi ser inga indikationer på att den skulle gå att dela en usb-skrivare med. På framsidan hittar vi power-knapp och en knapp för wps-parkoppling, samt en rad ovanligt stora och ljusstarka dioder. De kan definitivt upplevas som lite störande när de blinkar på som mest. De går lyckligtvis att stänga av i routerns inställningsmeny.

Netgear RAX20
Diodraden framtill kan bli rätt så iögonfallande. 

Lätt att installera

Dock bara i menyn som nås via webbläsare. Routern sköts och installeras enklast med mobilappen Nighthawk, som till exempel har en behändig inbyggd qr-kodläsare som automatiskt parkopplar dig till routern första gången så du slipper leta upp ssid och mata in lösenord. Sedan sker det mesta med automatik. Med ett konto hos Netgear får du också möjlighet till fjärradministration.

I appen får du enkel åtkomstkontroll, möjlighet att sätta upp gästnätverk och grundläggande inställningar för wifi, men fler detaljer och lite extra funktioner finns sedan i webbgränssnittet. Men det är ingen enormt funktionsspäckad router. Du kan ordna fjärråtkomst till en delad disk och du kan sätta upp vpn-tunnel in i lokala nätverket.

Det finns också ett generellt webb- och protokollfilter samt schema för internetåtkomst, men det går inte att styra på klienter eller användare som en riktig föräldrakontrollfunktion. En del Netgear-routrar har stöd för utmärkta Disney Circle som föräldrakontroll, men inte RAX20. Du kan röststyra routern med Alexa, men det är knappast en funktion man använder särskilt ofta.

Sedan vi testade RAX20 har den fått en firmwareuppdatering och har numera stöd för Armor, Netgears säkerhetslager med inbyggt antivirus. Det är en tilläggatjänst som kostar extra. Det kan vara värt pengarna om du har ett stort hushåll med många prylar att skydda, men då kanske du också bör välja en lite kraftfullare router.

Netgear RAX20 baksida
Fyra lan och en wan bak, och en usb-port på sidan. Lite ovanligt är att routerns strömbrytare inte hittas här, den sitter på framsidan bredvid wps-knappen.

Halva bandbredden på 5 GHz

Kapacitetsmässigt ligger RAX20 ett steg under TP-link Archer AX50, den tidigare billigaste wifi 6-router vi testat. RAX20 är klassad som AX1800. Den har ungefär samma bandbredd på 2,4 GHz, cirka 600 Mbit/sek, och ser ut att stödja wifi 6-funktioner även där, vilket inte alla wifi 6-routrar vi sett gör. Det innebär högre maxhastigheter och kortare svarstider på den långsammare frekvensen än vi är vana vid från wifi 5, och även bättre förmåga för flera prylar att vara uppkopplade samtidigt utan att störa varanda.

På snabbare 5 GHz är däremot bandbredden klart mindre, bara 1200 Mbit/sek istället för det dubbla i TP-links router, som bara är marginellt dyrare. Vi uppmäter topphastighet mellan routern och en wifi 6-laptop med 2x2 mimo på lite knappt 500 Mbit, vilket inte är dåligt men inte heller extremt bra. Och framför allt går det bara att få den hastigheten på en sak i taget, eller kanske två om du har tur.

Däremot är stabiliteten och räckvidden övertygande. Två rum bort och två innerväggar mellan oss och vi får fortfarande nästan 200 Mbit i snitthastighet och hög lägstanivå över 100 Mbit. Det gör det smidigt om du till exempel vill strömma utan lagg, vid videosamtal eller spel.

Netgear Nighthawk app
Netgears app Nighthawk innehåller ett smart wifi-analysverktyg.

Godkänd på wifi 5, men inte mer

Vi testade givetvis också prestanda mot en laptop med wifi 5, och får godkända, men inte anmärkningsvärda prestanda. Maxhastighet på ungefär 350 Mbit och minst 100 Mbit i intilliggande rum, men lite kortare total räckvidd. Så innan du bytt helt till wifi 6-klienter får du räkna med att du kan behöva en wifi-förlängare någonstans i en halvstor till stor lägenhet, men inte i en mindre.

Vill du optimera placeringen och wifi-inställningarna i routern finns det i Nighthawk-appen ett behändigt verktyg som visar sådant som signalstyrka och hur upptagna olika wifi-kanaler i omgivningen är. Med det och lite tålamod kan du lösa många av de vanligare problemen med wifi-täckning. Tyvärr kan du inte byta wifi-kanal inne i appen, utan då måste du åter in i webbgränssnittet.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear RAX20
Testad: Februari 2020, uppdaterad november 2020
Tillverkare: Netgear
Trådlöst protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitetsklass: AX1800
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa 2, wpa 3
Filserver/skrivarserver: Ja/nej
Övrigt: Gästnätverk, vpn-server, stöd för Alexa och Google Assistent.
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 25,3 x 15,4 x 16,4 cm
Rek. Pris: ca 1 690 kr
Pris: Från 1 113 kronor på Prisjakt.

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 485 Mbit/s
10m + 1 innervägg: 350 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 182 Mbit/sek

Betyg: 3 av 5