Ända sedan Microsoft införde möjligheten att logga in på datorn med ett Microsoft-konto istället för ett lokalt konto har företaget ansträngt sig för att få så många användare som möjligt att gå över till sådana konton.

Sedan flera år tillbaka vägleds nya användare mot Microsoft-konton, och möjligheten att istället välja ett konto som bara finns lokalt på just den datorn hamnade som en liten parentes nere i hörnet för de som verkligen ville och visste var de skulle titta.

Med uppdateringen till version 1903 gick företaget ett steg längre och amerikanska användare kan inte längre alls välja lokalt konto på en ny installation av Windows om datorn är ansluten till internet.

Utan internetåtkomst går det fortfarande, och du kan manuellt gå in och skapa ett lokalt konto i efterhand i Inställningar. Den här ändringen gäller än så länge bara i USA, Tyskland och Indien men lär rullas ut till fler länder vad det lider.

Målet för Microsoft är enligt Bleeping Computer att till slut helt ta bort möjligheten att använda lokala konton. Gissningsvis måste dock åtminstone någon Windows-licens ha den möjligheten för kunder som installerar Windows på datorer utan någon nätverksanslutning, och vi skulle inte förvånas om det trots allt kommer gå via registerändringar eller något liknande även i Windows 10 Home och Pro.