Betyg 4 av 5

Omdöme

Huawei fortsätter att leverera nonsensfria pc-datorer där du får mycket laptop för pengarna och en lika ren design som rent system. Smarta fingeravtrycksläsaren är ett litet extra plus, och har du en Huawei-mobil är Share-funktionen en bonus, men även utan det är Matebook D 14 ett lockande erbjudande. Så länge du inte förväntar dig premiumklass på anslutningar och skärm lär du inte bli besviken. Om du inte är intensiv webbkamera-användare, i alla fall.

Positivt

  • Goda prestanda.
  • Ren design och rent system.
  • Smart fingeravtrycksläsare.
  • Relativt tyst drift.

Negativt

  • Fler portar hade varit bra.
  • Något blek bildskärm.

Testad produkt: Matebook D 14 Nbl-WAQ9R
Pris: 7 990 kronor hos Prisjakt.

PC för Alla rekommenderar

Det var inte bara på mobil- och nätverkssidan som Huawei hade det tufft förra året, utan även satsningen på pc-datorer kom av sig lite då det ett tag såg osäkert ut om Microsoft skulle få sälja Windows-licenser till dem. Därför blev det en begränsad utrullning av laptops i väst med bara ett par modeller med begränsad tillgänglighet. Huawei fokuserade i sin tur på den kinesiska marknaden med en satsning på Linux.

Men nu ser det ljusare ut och Microsoft har fått grönt ljus på den punkten. Tydligen är det inga problem med komponenter heller, trots att både Intel och AMD är amerikanska bolag. Huawei presenterade två nya laptops förra måndagen, som direkt finns tillgängliga i svenska butiker. Det handlar om prisvärda, halvslimmade laptopen Matebook D i två utföranden: en 14- och en 15-tummare.

Vi har redan testat den större av de två. Nu har turen kommit till nya Matebook D 14. Den är snäppet dyrare är sin större namne och kostar 7 990 kronor. Det är fortfarande inte mycket för en modern laptop. Och Huawei verkar leverera allt som är viktigt i en, om än inte så mycket extra.

Behändig, men inte ultralätt

Datorn är en halvslimmad modell med avskalad design och byggd i mestadels matt aluminium. Den gör inget märkvärdigt med sin design, är inte extremt tunn eller lätt, men är stabilt byggd utan några uppenbara skavanker eller opraktiska detaljer.

Matebook D 14 framifrån
Matebook D 14 har enkel och avskalad design som för tankarna till en Macbook eller kanske en HP Envy-dator.

Möjligen kan placeringen av webbkameran irritera den som flitigt använder en sådan. Huawei har nämligen precis som i Matebook D 15 och ett par tidigare Matebook-modeller valt att minimera skärmmarginalerna på bekostnad av plats för webbkamera i ovankant. Det är en jämn marginal upptill och på sidorna på en knapp halv centimeter, och då får kamera inte plats.

Den sitter istället dold under en knapp i tangentbordet mellan två funktionstangenter, och fälls upp med ett litet klick. Den levererar en bild med visst brus och lite släpighet, men fungerar för enklare videosamtal. Om du inte är för fåfäng. Hudtoner blir bleka och det faktum att du konstant är i grodperspektiv är inte smickrande. Kamerans mikrofon, som vi inte riktigt kan lura ut var den sitter, gör ett bättre jobb med bra röstupptagning och brusfilter.

Bekvämt och bakbelyst

Tangentbordet är ett klart lyft från det som sitter i Huawei Matebook D 15. Det har en mer solid mekanisk klickkänsla i knapparna och inte samma plastiga yta. Det är relativt låg slaghöjd på knapparna vilket brukar dela användare i två läger, antingen gillar man det eller så blir det ett irritationsmoment.

Matebook D 14 webbkameran
Tangentbordet håller bra klass och innehåller en väl dold pop up-webbkamera.

Det viktigaste är dock att Huawei här har byggt in bakbelysning i tangentbordet, vilket 15-tumsmodellen saknar. Den är ställbar i två steg, men är tyvärr inte särskilt kraftfull ens när den lyser som mest. Under tangentbordet sitter en enkel men välbyggd musplatta som ger god kontroll, och vid sidan om sitter på-knappen med inbyggd fingeravtrycksläsare. Huaweis datorer har en smart funktion som gör att ditt finger läses av redan när du slår på datorn, så du behöver inte göra det vid inloggningstillfället.

Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning och god ljusstyrka på som mest strax under 300 cd/m2. Den har dock rätt så bleka svarta pixlar, vilket gör att det aldrig blir särskilt skarp kontrast. Färgmässigt är den inte särskilt märkvärdig, med ett omfång en bra bit under srgb-standard och ingen fantastisk färgkorrekthet. Men den håller godkänd kvalitet för surf och kontorsjobb med minimala färgskiftningar i olika betraktningsvinklar.

Plus- och minuspoäng för ljudet

Datorns inbyggda högtalare får också klassas som godkända, men inte riktigt med premiumfiness. Vi får gott om volym och fylligt ljud, men detaljåtergivningen och stunsen i diskanten uteblir. Det går att lyfta fram lite bättre ljud tack vare Dolby Atmos-stöd och bra manuell equalizer i Dolbys app, men begränsningen sitter främst i själva högtalarelementen.

Datorn har en usb 3-port av typ c som också används för strömadapter. Den medföljande laddaren är en trevligt kompakt enhet, med adaptiv spänning som ger uteffekt från 10 till 65 watt vilket gör att du även kan använda den för att till exempel ladda mobilen.

För övrigt får du två usb-portar av typ a, en är 2.0 och den andra är 3.0, men det finns ingen som helst indikation på vilken som är vilken – det får vi gissa oss fram till. Någon extra usb-port hade varit välkommet. För extern skärm får du en hdmi-port.

Matebook D 14
Usb-c, stor usb och hdmi på ena sidan. Och sedan en extra usb och ett hörlursuttag på andra sidan. Det är lite begränsande, och vi hade gärna sett fler portar och kanske en sd-kortläsare.

Stabila prestanda

Datorn levererar helt klart övertygande prestanda för surf, kontorsjobb och enklare mediaredigering tack vare AMD Ryzen 5-processor, och kan tack vare AMD:s lite vassare inbyggda grafik till och med spela enklare spel, om förväntningarna på bildfrekvens och kvalitet är lågt ställda. Datorn är behagligt tyst i kylningen, och för det mesta är fläktarna stilla, men vid hård last kan ett visst brus infinna sig. Dock aldrig irriterande högljutt.

En snabb ssd på 512 gigabyte bidrar till en rapp upplevelse. Det faktum att Huawei levererar sina pc-datorer med en nästan helt ren Windowsinstallation, helt utan extra bloatware och minimalt med bakgrundsprocesser, gör också mycket för att datorn ska kännas ren i upplevelsen och rapp i responsen. Det är raka motsatsen till Huaweis mobiler, som är fullproppade med extra appar och funktioner, på gott och ont.

Här får du, förutom styrprogram för Dolby Atmos och AMD-grafiken, bara ett extraprogram, Huawei PC Manager. Det innehåller dels enkel hälsokontroll för hårdvaran och verktyg för drivrutinsuppdateringar. Dels finns funktionen Huawei Share som kan användas för att snabbt flytta filer mellan datorn och en Huawei-mobil, efter en snabb parkoppling mot ett nfc-chip bredvid musplattan.

Huawei Share
Huawei Share. Smidigt, men bara om du har exakt rätt mobil.

Man kan även skärmspegla mobilen som ett avlångt fönster på skrivbordet, om den är uppdaterad till senaste versionen av Huaweis gränssnitt EMUI. Det är roliga och användbara funktioner, men tyvärr begränsade bara till Huawei- och Honor-mobiler. Så de flesta användare kan lugnt ignorera PC Manager. Den ligger som en egen liten ikon i aktivitetsfältet, men tar inte mer uppmärksamhet än så.

Specifikationer

Produktnamn: Matebook D 14 Nbl-WAQ9R
Testad: Februari 2020
Tillverkare: Huawei
Processor: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz quad core
Grafik: AMD Radeon RX Vega 8
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: 2h 55min (hög belastning), 16h (låg belastning)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 32,3 x 21,5 x 1,4 cm
Vikt: 1,38 kg
Rek. pris: 7 990 kr
Pris: 7 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench R20: 1 493 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 101 poäng
Geekbench 5, gpu: 8 389 poäng
Disk, läsning: 1 261,9 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5